Neli toitu, mida suveootuses süüa

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Pole saladus, et supermarketist võib aastaringselt saada pea kõiki vilju. Mõnevõrra kasulikum on aga süüa toitu siis, kui on selle loomulik hooaeg. Hooajaviljadel on parem maitse, neis on rohkem toitained ja õigel ajal on need ka odavamad.

Mais hakkavad ka põhjapoolkera jahedamates riikides lettidele jõudma puu- ja juurviljad, mis mõjuvad hästi tervisele ja teevad toidulaua mitmekesisemaks.

Spargel

Spargel kasvab kevadel hämmastavalt kiiresti, päevas umbes 15-25 cm. Selles on väga palju foolhapet, mis on eriti oluline noortele naistele, kes plaanivad lapsi saada. Kuigi selles on väga vähe kaloreid, on selles ka tublisti kaaliumi ning A- ja C-vitamiini, kirjutab Hello Healthy.

Artišokk

Artišokk on väga maitserikas vili, milles on rohkelt kiudaineid, C-vitamiini, foolhapet ja magneesiumi. Vali selline artišokk, mis kaalub oma suuruse kohta rohkem. Raskus on hea näitaja, et see pole ära kuivanud.

Murelid ja kirsid

Esimesena tulevad müügile murelid, aga kirsside hooaeg lõppeb alles augustis. Kirsid on nii kasulikud, et neid nimetatakse koguni supertoiduks. Neis on palju kiudaineid, kaaliumi ja C-vitamiini. Nende söömine aitab võidelda põletikega ja leevendab artriiti. Kuigi paljud eelistavad magusaid kirsse, on kõige kasulikumad just tumedad ja hapud kirsid, mis tulevad kasuks südame tervisele, aitavad treeningust taastuda ja kingivad parema une. 

Maasikad

Maasikad tähistavad suve algust ja juba praegu on need poes vabalt saada. Nende ergas värv, magus maitse ja kasulikud toitained aitavad kevadväsimusest üle saada ning teevad meeleolu reipamaks. Maasikates on vähe kaloreid, aga tublisti foolhapet ja C-vitamiini ning nende söömine aitab vähendada nii teise tüübi diabeedi kui südamehaiguste riski. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles