Kõige hullemad nõuanded, mida iga lapsevanem varem või hiljem kuuleb

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jürgen Fälchle / PantherMedia / Scanpix

Meil kõigil on elus vähemalt üks «heasoovlik» sugulane või «asjatundlik» naaber, kes näib meist paremini teadvat, kuidas me peaksime oma last kasvatama.

Sunday Times’i bestseller’ite autor The Unmumsy Mum jagab väljaandes GQ kõige hullemaid nõuandeid, mida lapsevanemad varem või hiljem oma niigi väljakutseid täis teekonnal paratamatult kuulevad.

1. Kõik, mis algab sõnadega «omal ajal»... Jah, tädi Aino, sa oled juba maininud, et sa lasid beebil end aianurka lükatud vankris «tühjaks nutta». Detsembrikuus. Ja kui titel tulid hambad, siis «töötas imeliselt», kui igemeid viskiga hõõruda, kuid tänapäeval me teeme asju natuke teistmoodi. (Vt ka: «Aga kõik me jäime ju ellu ja midagi ei juhtunud!»)

2. Maga, kui beebi magab. Ja ma peaksin siis tolmu imema samal ajal, kui beebi tolmuimeja haarab? Tühjendama nõudepesumasinat, kui beebi nõudepesumasinat tühjendab? Me mõistame kõik une olulisust ning et kui võimalus avaneb, on kasulik magada, kuid beebi uinak on sageli ainus aeg päevas, mil sa saad päriselt pühenduda asjadele, mis vajavad ärategemist.

3. Kui su laps sind hammustab, hammusta vastu. Ei.

4. Ma ei teeks seda, kui ma sina oleksin. Aitäh, naabri-Valve. Asi on selles, et sina ei ole mina. Ja ma pole tegelikult sinu nõuannet küsinud ning vabandust, kui ma ei usu sinu juttu, et beebi liigne kaisutamine tähendab, et ma «hellitan ta ära».

5. Saa veel üks laps, siis on tal mängukaaslane. Jah, seda nõuannet järgides võib asi lõppeda nii, et kodus on ühe diktaatori asemel kaks.

6. Naudi iga hetke. Vanemaelu juures on palju hetki, mis lihtsalt pole nautimist väärt. Kui sa oled jonniva lapse poest välja eskortinud või veetnud terve päeva potiga põngerja järel ainult selleks, et avastada – ta kakas kappi. Neil hetkedel ei ole sul mingit kohustust naeratust teeselda. Mõni päev lihtsalt tuleb üle elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles