Seitse piinlikku moehullust, mida me sooviks unustada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meestemood 1970ndatel
Meestemood 1970ndatel Foto: Mary Evans/Adams Picture Library / Scanpix

Moetrendid tulevad ja lähevad, mõnikord kanname me ka aastaid hiljem asju, mille esimene hiilgeaeg jäi eelmistesse kümnenditesse. Kuid mõnikord ei suuda me ära oodata hetke, mil mõned moetrendid unustustehõlma vajuksid.

The Richest on kokku pannud video kõige naeruväärsematest moetrendidest, mida me kõik pigem ei mäletaks.

  1. Kottis püksid. Kõik, kes käisid varastel nullindatel keskkoolis, mäletavad tõenäoliselt seda trendi, mida paljud poisid elus hoidsid – nad kandsid oma pükse pepude ümber, rihmad asetsesid pigem kubeme, mitte vöö kohal ja bokserid paistsid uhkelt välja. Kottpükste trend püsis meiega veel palju kauem, kui me oleksime tahtnud. See mitte ainult ei näinud naeruväärne välja, vaid ka takistas tõsiselt liikumist. Tänapäeval võib aga selle eest trahvigi saada – New Jerseys näiteks võib trahv ulatuda suisa tuhande dollarini.
  2. Patšokid. Õlakute mood sai alguse 1930ndatel ning selle eesmärgiks oli lisada õlgadesse laiust. Uuesti tulid patšokid moodi 90ndatel. Laiad õlad pidid figuuri muutma tagurpidi pööratud kolmnurga kujuliseks, nii et naiste pihad paistaksid peenemad. Ka meestemoes on patšokid tulnud ja läinud, kuid siis lisasid õlakud meestele power’it.
  3. Leggings'id. Liibuvad ja mõneti ka salendavad retuusid on pärast 80ndaid tõelise comeback’i teinud. Tavaliselt on need tehtud nailonist või spandex-materjalist, polüestrist või siidist. Originaalis kanti neid nagu sukkpükse – kleitide ja seelikute all, kuid praeguseks on need muutunud pükste alternatiiviks. Peamine probleem selle moehullusega on leggings'ite läbipaistvus.
  4. Poulaine’id. Meeste jalatsimood on läbi ajaloo arenenud ning dramaatiliselt muutunud, kuid 14. ja 15. sajandil polnud midagi moekamat kui poulaine’id ehk naeruväärselt terava ninaga jalatsid. Algselt disainiti neid mõlemale soole, kuid peagi näitas nina pikkus mehe staatust. Neis oli aga väga ebamugav kõndida ning tihti põhjustasid kingad vigastusigi.
  5. Mullet. See soengustiil on olnud populaarne erinevatel perioodidel, kuid igal juhul on eest lühike, tagant pikk lõikus väga veider. Soengustiili ajalugu ulatub 6. sajandisse, kuid tõeline kuulsus saabus siiski alles 1970ndatel Rod Stewarti, David Bowie ja Paul McCartney eeskujul. Ka järgmised aastakümned nägid mulleteid siin ja seal, kuid praeguseks on tegemist pigem siiski naljasoenguga.
  6. Haaremipüksid. Kuulsaks tantsis need MC Hammer – laiad kubemest kottis püksid, mis muutuvad pahkluu ümber taas kitsaks. Tegemist oli populaarse 80ndate moetrendiga, kuid hiljaaegu on püksid taas pinnale ujunud.
  7. Turnüürseelikud. 200-300 aastat tagasi oli mood hoopis teistsugune kui tänapäeval. Näiteks kandsid naised 19. sajandil turnüürseelikuid, et näidata oma tagumikku suuremana ja pihta peenemana. Turnüür- ja krinoliinseelikute all oli metallist konstruktsioon, mis kangast toetas ja figuuri vormis, kuid arusaadavalt oli see väga raske ning ebamugav kanda. Naised ei saanud istuda, ustest normaalselt läbi astuda ning konstruktsioonid põhjustasid ränku puusavaevusi.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles