Üks meeste käitumisjoon, mis ärritab naisi enim

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Me kõik oleme selles olukorras olnud, kuid ehk pole me osanud oma ärritusele täpset nime anda.

Kujutle olukorda. Sa räägid oma meeskolleegiga mingist probleemist, mis puudutab teid mõlemaid, kuid ühtäkki saad sa aru, et tegu pole enam vestlusega, vaid sulle peetakse loengut. Hoolimata sellest, kui hästi oled sa end taustaga ja numbritega kurssi viinud või olgu tegemist ülesandega, mida sa oskad suurepäraselt sooritada – enne, kui sa tähelegi paned, püüab meesterahvas sulle selgitada, kuidas asjad «päriselt» on või kuidas neid «õigesti» teha.

Meestele, kes on selles olukorras, võib tunduda, et nende naissoost vestluspartner vajab õpetussõnu, kirjutab Psychology Today. Nad on harjunud, et naised «pole numbritega head» või siis on näiteks poliitika miski, milles naised ei peaks sõna võtma. Või arvavad nad lihtsalt, et neil on unikaalseid mõtteid, mida teemal jagada – isegi, kui naine, kellega nad räägivad, on teemas märksa rohkem kodus. Hiljuti avaldas keegi sotsiaalmeedia vahendusel, kuidas kunagi üks mees püüdis üht naist veenda, et ta hääldab iseenda nime valesti.

Kuigi selline käitumine pole midagi uut, on vaid viimastel aastatel sellele kõnekeeles nimi pandud – mansplaining, mis tuleb sõnadest man (mees) ja explaining (selgitamine). See tähendab patroniseerivat käitumist, kus mees räägib üleolevalt naisega mingil teemal, milles tema meelest on naine rumal. Mansplainer ei suuda nimelt hoomata võimalust, et naine võiks sel teemal rohkem teada kui tema.

Nähtus ilmneb siis, kui mehed eeldavad, et nad on loomuldasa naistest mingis vallas targemad. Jah, nad võivad ka teistele meestele mingeid asju selgitada või loengut pidada, kuid siis puudub asjal soopõhisus ja tegemist on lihtsalt üleoleva suhtumisega. Eeldatavalt pole aga meestel, kellesse teised mehed üleolevalt suhtuvad, probleeme enda eest seismisega, kirjutab dr Susan Krauss Whitbourne – see ongi «knihv», mis teeb nähtuse nimega mansplaining naiste jaoks nii ärritavaks.

Kuidas end mansplainer’ite eest kaitsta? Vastus on lihtne: saa aru, et see juhtub sinuga. Kõige ärritavam asi iga mansplainer’i juures on nende vaikiv eeldus, et sa ei ole teemaga kursis, kuigi sa oled tegelikult väga hästi teemaga kursis. See aga paneb sind endas kahtlema. Selmet endas ja oma võimetes kahelda, võiksid sa mõista, et see käitumine on kellegi teise probleem. Tagasitõmbumine ainult süvendab arvamust, et sind on hädasti harida vaja. Inimsuhtlus võiks põhineda teise inimese uskumuste, suhtumise ja – antud juhul – teadmiste austamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles