Partneri mõttemängud, mis viitavad nartsissismile

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nartsissism on haiglane eneseimetlus. Hiljuti tehtud uuringust selgub, et on olemas teatud tunnused, mis võivad viidata sellele, et su kaaslane on nartsissist. 

Oletame, et sa veedad oma kaaslasega meeldivat õhtut ja ühtäkki hakkab ta rääkima oma endisest tüdruksõbrast. Ilmselgelt proovib ta sind selle jutuga kadedaks teha. Milleks sellised mõttemängud, kui sa tal juba olemas oled? Uus uuring selgitab, et see võib olla sellepärast, et ta on nartsissist.

Alabama ülikooli psühholoogid eesotsas Gregory Tortorielloga leidsid, et nartsissistidel on kalduvus oma suhteid meelega rikkuda. Nimelt meeldib neile flirtida teiste inimestega ja enda partneris kadedust tekitada.

Miks tunnevad nartsissistid vajadust oma partnerit armukadedaks teha?

Nartsissiste on kahte tüüpi, kutsume neid siinkohal «grandioossed eneseimetlejad» ja «haavatavad eneseimetlejad». Esimesed on lihtsalt iseendasse armunud, aga teistel on tegelikult madal enesehinnang ja nad on ebakindlamad, aga siiski sama isekad kui esimesed.

Sellest lähtuvalt on erinevad ka nende põhjused, miks oma kaaslast armukadedaks tehakse. Kui suur eneseimetleja tahab sellega oma partneri üle kontrolli saavutada, siis «haavatava eneseimetlejaga» nii lihtne ei ole. Nemad flirdivad teistega, et testida omaenda suhte tugevust, tõsta oma enesehinnangut ja otsida kättemaksu, kui nende enda partner peaks eksima. Üks on kindel – ükskõik, mis tüüpi nartsissist su partner ei oleks, siis ta ei tee sind kogemata armukadedaks. See on sihikindel tegevus, et saavutada mingit teist eesmärki. Nad teevad seda meelega.

Samas, kui su partner on sind korraks armukadedaks ajanud, siis ei maksa kohe järeldada, et ta on nartsissist, vahendab Elite Daily. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles