Kolm lihtsalt asja, millest alustada, kui tahad õppida raha säästma

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas sina säästad raha? Miks peaks üldse raha kõrvale panema? Tegelikult on rahaasjade planeerimine lihtsam kui sa arvata oskad. 

Siin on kolm asja, mida võiksid rahaasjade planeerimisel meeles pidada.

  1. Tee säästmisest prioriteet. Ameerikas tehtud uuringus selgus, et umbes pooltel ei oleks hädaolukorras vaba 400 dollarit, mis on umbes 371 eurot. Inimesed elavad palgapäevast palgapäevani. Me kulutame rohkem, kui me säästame ja sellest võib saada väga suur probleem, kui meid tabab mõni ootamatu olukord. Kui sa ei ole seda tüüpi, kes tahaks iga eurot läbi mõelda ja kalkuleerida, siis pane lihtsalt iga kuu alguses kas või 20 eurot kõrvale, et sul oleks midagigi mustadeks päevadeks.
  2. Lisasissetulek on võimalik ja praktiline lahendus. Näiteks tudengid teavad seda väga hästi, et tehes väikeseid lisatöid on võimalik saada natukene rohkem raha. Proovi kord nädalas lapsehoidmist, müü maha oma vanad raamatud või riided, osuta taksojuhiteenust või leia mõni muu lahendus, mis ei võta palju aega, aga millega saad endale kena kopika juurde teenida.  
  3. Tee eelarve. Ameeriklane Tom Bodett on öelnud: «Koolis õpetatakse meile asju, mida elus proovile panna. Elu paneb meid proovile ja annab meile õppetunde.» Üks väljakutse on kindlasti oma rahaasjade korraldamine. Inimesed arvavad, et eelarve tegemine seab piiranguid, aga tegelikult annab see hoopis jõudu. Sina vastutad oma rahaasjade eest emotsionaalselt ja füüsiliselt ning see distsiplineerib sind. Kui sinu jaoks on trenni tegemine oluline, siis sa sead paned selle oma eelarvesse. Kui väljas söömine tekitab sinu eelarvesse pidevalt auku, siis tuleb sealt poolt tagasi tõmmata. Isegi kui sul ei ole palju raha, siis on sinu võimuses kontrollida, mille peale sa seda kulutad. Ära unusta, et rahaasjadega tegelemine ja finantskirjaoskuse õppimine on pidev protsess.

(Verily Magazine)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles