Kolm kõige ohtlikumat eset lastetoas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Suurem osa noortest vanematest ostab lapse jaoks käru, võrevoodi ja kõhukoti, ilma milleta ei kujuta elu beebiga ettegi. Kuigi me eeldame, et kõik need asjad on lastele ohutud, ei ole see alati nii – igal aastal satub ainuüksi USAs traumapunkti üle 66 000 alla kolmeaastase lapse, kes on sattunud mõne väikelastetootega seotud õnnetusse.

Väljaandes Pediatrics avaldati suur uuring, milles analüüsiti USAs aastatel 1991–2011 erakorralise meditsiini osakonnas registreeritud lastega seotud õnnetusi. 80 protsendil juhtudest kukkus beebi välja mõnest väikelastetootest, valdavalt kõhukotist, hällist või kärust (võrdluses olid ka käimistoolid, hüppekiiged ja mähkimislauad). Enamasti põhjustas kukkumine peapõrutust või teisi peavigastusi, mis on väikelastele väga ohtlikud, edastab Good Housekeeping.

Kõige sagedamini kutsutaksegi kõikidest väikelastetoodetest tagasi kõhukotte. Lapse turvalisust silmas pidades tasub enne ostu veenduda, et valitud toode vastab kõige uuematele ohutusnõuetele. Lisaks tuleb kindel olla, et näiteks võrevoodi või käru oleks õigesti kokku pandud ja turvahäll autosse korralikult kinnitatud. 

Beebi madrats ei tohi olla liiga pehme ja selle lina peab olema korralikult kinni, et see ei rulluks lapse all lahti. Kõik pehmed lisandid ja padjad lapse voodis suurendavad imiku lämbumisohtu – voodipehmendusi ei ole tegelikult üldse vaja. Ära jäta beebi voodisse ka mänguasju ja pea silmas, et voodi lähedal ei oleks ühtki juhet, millest laps saaks kinni haarata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles