Võitle põhjustega, mitte tagajärgedega. Milleks ennetada?

Dr. Rebeka Gabor
, Maxilla Hambakliinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Philips

Sõna ennetama pärineb kreekakeelsest sõnast "prophylaxis", mis tähendab "varasem kaitse". Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on määratlenud, et esmase ennetuse eesmärgiks on tagada haiguse, protsessi või probleemi mitte tekkimine, seega tuleb sekkuda enne terviseprobleemi väljakujunemist. Parafraseerides võiks öelda, et ennetamine on võitlemine põhjustega, mitte tagajärgedega. Tuleb tunnistada, et antud põhimõte on võimas nurgakivi igas eluvaldkonnas, millega võiks lahendada hulgaliselt inimkonna probleeme. Kuid inimene ei ole alati ratsionaalne, mistõttu kulutame tihti oma aega, energiat ja ressursse probleemide leevendamiseks, mitte põhjuste kõrvaldamiseks.

Tulles tagasi tervise teema juurde, tuleb tunnistada, et riiklike ennetusprogrammide abil võib teoreetiliselt päästa miljoneid. Aga kas me oleme valmis muutma oma mõtteviisi, et jõuda sellise tulemuseni? Kui tihti me mõtleme tervisele enne probleemide tekkimist?

Üks suurepärane näide on hambaravi. Inimesed kiruvad teenuste hindasid, kuid miks jõuavad nad hambaravi kabinetti alles siis, kui on juba liiga hilja – kui on tekkinud  valu. Maailma Terviseorganisatsiooni andmete kohaselt on suuõõne haigused kümne kõige levinuma mittenakkusliku haiguse hulgas maailmas, seetõttu on oluline mõista, kuidas suuõõne haigusi mitte ainult ravida, vaid kuidas neid eelkõige ennetada.

Regulaarne hammaste puhastamine 2x päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga on peamine võti heaks suuõõne terviseks. Kaaries on omandatud haigus, milles ei saa süüdistada pärilikkust. Kaariese ehk hambaaugu areng sõltub toidust - suhkur, süsivesikud ning muidugi on väga oluline suuhügieen. Põhjalikult hambaid harjates saab vältida kulukaid hambaravi arveid ja tarbetut hirmu hambaarsti ees. Selle asemel, et igal aastal parandada uusi auke, võiks investeerida heasse hambaharja, hambapastasse (fluoriidisisaldus 1000-1500 ppm) ning kasutada hambaniiti.  Valida tuleks pehmete harjastega hambahari, samuti ei tohi unustada, et hambaharja tuleb vahetada iga 3 kuu järel.

Suure panuse  suuhügieeni parandamisse annab elektrooniline hambahari Philips Sonicare - see on loodud koostöös hambaravi spetsialistidega, et oluliselt lihtsustada ja parandada hammaste puhastamist. Sonic tehnoloogia põhjustab harjaste vibratsiooni, mis eemaldab hambakattu sagedusega 62 000 liigutust minutis. Kliinilised uuringud on näidanud, et Philips Sonicare hambahari eemaldab kattu ka raskesti ligipääsetavatest piirkondadest, eemaldades kuni 10x rohkem hambakattu kui tavaline hambahari.

Philips Sonicare hambaharjaga on eriti rahul lapsed – bluetoothi abil saab hambaharja ühildada telefoniga, muutes igapäevase tüütu kohustuse lapse jaoks mänguliseks ja õpetavaks tegevuseks.

Kõikidele neile, kellele jaoks hammaste niiditamine tundub liiga keeruline ja tülikas tegevus, on suurepärane alternatiiv - Philips Airfloss, mis puhastab tugeva vee-õhu joaga hamba vahesid.

Ole tark - vali viis haiguse ennetamiseks, säästes ühtlasi aega ja raha. Võitle põhjustega, mitte tagajärgedega ja alusta iseendast!

Uuri Sonicare hambaharja kohta lähemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles