Hoia end: need on neli kõige levinumat manipuleerimistehnikat

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Me kõik puutume vahepeal kokku manipuleerivate inimestega, kuid kui me suudame nende plaanid läbi näha, suudame me end nende eest ka kaitsta.

Keeruliseks teeb asja see, et kuna manipuleerivad inimesed on sageli selles väga osavad, ei pruugigi me aru saada, et meiega parasjagu mürgist mängu mängitakse – kuni ükskord juba on liiga hilja. Manipuleerida võib sind kahjuks ka väga lähedane inimene, olgu selleks partner või parim sõber, kirjutab Higher Perspective. Seega on kasulik end nende strateegiatega kurssi viia, et oma hinge paremini kaitsta.

  1. Ta leiab viisi, kuidas sind kõiges süüdistada. Ükskõik kui palju sa ka ei püüaks, manipuleeriv inimene leiab viisi, kuidas sind kõiges süüdistada. Kui sa ütled toksilisele inimesele midagi kriitilist, vastab ta tõenäoliselt järsult ja õelalt ning isikliku ründega. Õige pea võib tunduda, et mängite kuuma kartuli mängu, süüdistusi omavahel loopides.
  2. Ta teadis, et sa seda ütled või teed. See on teine viis, kuidas mürgised inimesed proovivad sinu üle kontrolli hoida: nad jätavad mulje, et nad teavad täpselt, mis sinu hingesoppides toimub. Kõik on nende jaoks etteennustatav. «Ma teadsin, et sa seda ütled» või «Ma teadsin, et sa nii käitud» või «Ma ei tea, miks ma arvasin, et sel korral ehk üllatun» kukuvad sageli üle nende huulte. See on lihtsalt nende viis sinu pähe pugeda.
  3. Ta ajab selge vastuse asemel sageli segast. See on üks mürgiste inimeste lemmiktaktikaid: kui sa esitad talle küsimuse, millele ta ei taha vastata, siis annab ta sulle pika ja keerulise vastuse, mis ajab sind segadusse ning milles sageli puudub loogika. Parim on endale ja teemale, millele vastust otsid, kindlaks jääda ning mitte lasta tal kõrvale kalduda.
  4. Gaslighting. Selle terminiga tähistatakse üht mürgiseimat toksiliste inimeste tehnikat, mille eesmärgiks on ohver panna tundma, et ta on peast hulluks läinud. Sellel on kolm faasi. Kõigepealt hakkab manipuleerija käituma viisil, mis paneb ohvri ebamugavasse positsiooni. Seda nimetatakse uskumatuse faasiks. Niipea, kui ohver ebaharilikule käitumisele reageerib, ütleb mürgine inimene vastuseks, et ohver kas reageerib üle, mõtleb asju välja, on liiga emotsionaalne või hakkab aru kaotama. Kui seda piisavalt kaua sisendada, jääbki ohver seda uskuma ning järgneb depressioonifaas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles