80 aastat abielus olnud paari saladused, kuidas elada igavesti

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashraf ja Mohammad
Ashraf ja Mohammad Foto: Facebook / Kuvatõmmis

See pärsia paar on olnud abielus rohkem kui 80 aastat. Ashraf on 100-aastane ja tema armastatud abikaasa Mohammad Mohyeddin on 110-aastane. Millised on nende pika ja õnneliku elu ja suhte saladused?

Üheks paistab kindlasti olevat huumorimeel – kui dokumentaali tegija, nende lapselaps Geeta Sondhi, Mohammadile märgib, et mehe püksilukk on lahti, märgib mees lõbusalt: «Ah, mis seal ikka, mul on ju aluspesu all!»

Neil on kaheksa last, 20 lapselast ja 11 lapselapselast. Kui naiselt nende 75. pulma-aastapäeval küsiti: kuidas sa seda nii kaua oled suutnud, vastas ta: «Oli aastaid, mil ma ei suutnud isegi tema koledat nägu vaadata!» Aga mingid saladused peavad nad ju olema avastanud, et 80 aastat abielus püsida? Siin on nende nõuanded.

  1. Abiellu targalt. Asi pole rahas, asi on suhtumises. Sa pead suutma elu üle naerda.
  2. Näri oma toitu. Endine kindral Mohammad on elu aeg oma lapsi õpetanud: toitu tuleb närida, su kõhul pole ju hambaid! Ta usub, et toit tuleb juba suus mäluda piisavalt plödiks ja alles siis peaks see makku jõudma. Mees peab rangelt rutiinist kinni – ta ärkab igal hommikul kell 7.30, kell 11 sööb puuvilja. Naine on oma elu mehe päevakava järgi sättinud ning Geeta tõdeb, et ta tõesti kannatab päris palju välja.
  3. Püsi aktiivsena. Mohammad on paremas vormis kui Ashraf ning usutavasti seetõttu, et naine on elus rohkem kandnud. Kord tegi Mohammad naise üle nalja ning tögas: «Vaata, kui kiiresti ma kõnnin, sa oled palju aeglasem ja pole isegi veel saja-aastane!» Ashraf vaadanud meest selle peale ning ütelnud: «Kas tead? Ma sünnitasin kaheksa last. Kaheksa last on minu kehast läbi käinud.»
    Mohammad palvetab enne söögikordi ning ütleb, et see on päris hea treening. Jumalaga räägib ta pärsia keeles.
  4. Hoia suhteid noortega. Nad ei veeda kunagi oma aega endaealistega, vaid noorte järeltulijatega, kes neid jumaldavad. Armastus hoiabki sind noorena!
  5. Ela igavesti. Kogu perekond kardab väga hetke, mil peavad oma vanavanematega hüvasti jätma. Nemad on tuum, mis hoiab suguvõsa koos. Nad on Iraanist eemal elanud 30-40 aastat ja igatsevad väga koju tagasi. Lapselaps usub siiralt, et armastus on see, mis neid elus hoiab. «Kui me anname neile igavesti armastust, ehk siis elavadki nad igavesti?»

Vaata ka liigutavat lühidokumentaali!

100 and Counting: Meet Ashraf (100 years old) & Mohammad (109)...

This Persian couple has been married for more than 80 years. Ashraf is 100 & her beloved husband, Mohammad Mohyeddin, is 110. This video will make your day. (For the full doc, more info about Ashraf & Mohammed, and more videos, check out CBC Short Docs at http://www.cbc.ca/shortdocs.)

Posted by Javanan Magazine on Sunday, 22 January 2017
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles