India mees menstruatsioonimissioonil: ma olen esimene sidet kandnud mees!

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Menstruatsioon on ühiskonnas tabu – meil küll õnneks märksa vähem, kuid näiteks Indias on see tõsine probleem. «Minu missiooniks on muuta India sajaprotsendiliselt hügieenisidemeid kasutavaks riigiks,» ütleb India mees Arunchalam Muruga. Praegu kannavad vaid viis protsenti India naistest hügieenisidemeid.

«Ühel päeval nägin ma, et mu naine peitis midagi selja taha,» räägib leiutaja Muruga. «Ma küsisin talt, millega tegu. Tema vastuseks oli kõrvakiil ning sisin: «See pole sinu asi!» Ma leidsin voodi alt räpase riidetüki, mis oli verine ja ma sain aru, et asi on kättesaadavuses. Miks mitte valmistada hügieeniside, mida mu naine Santi saaks endale võimaldada?»

Muruga naine aga keeldus prototüüpi katsetamast, seega võttis ta asja ise käsile. «Ma kandsin hügieenisidet oma pükstes. Ma valmistasin kummikotist kunstliku emaka ja täitsin selle verega. Koti kinnitasin oma puusale ning kõndides ning rattaga sõites pigistan seda – veri jõudis sidemele.»

Julge eksperiment tõi aga kaasa räige hukkamõistu – Muruga naine lahutas temast ning perekond ütles lahti. Muruga kulutas tehnika täiustamisele üle kaheksa aasta, kuid lõpuks sai masin valmis: nüüd on kohalikel kogukondadel võimalik ise odavalt toota hügieenisidemeid. «Nüüd saab igaüks vaid paar tuhat dollarit maksva masinaga hakata ise sidemeid tootma,» rõõmustab Muruga. Ühe sideme hinnaks poes on umbes 15 eurosenti, siis Muruga masinaga valmistatud sideme hind kujuneb sellest viis korda väiksem – vaid kolm senti. On võimatu ette kujutada, et kohalikud hakkaksid rajama hügieeni- või tampoonitehaseid, seega Muruga leiutis muudab tootmise kõigile kättesaadavaks.

Hügieenisidemete valmistamiseks vajalik materjal on algselt plaadi kujul. See lõigatakse väikesteks tükkideks ja töödeldakse. Muruga leiutis on juba muutnud vaeste India naiste elu tohutult. Tema järgmiseks eesmärgiks on oma leiutisega jõuda 106 riigini üle kogu maailma. «Naiste jõustamises mängivad hügieenisidemed suurt rolli,» teab Muruga. «Selle lihtsa masina abil saavad naised neid ise valmistada ja laiali jagada, nii aga maandame me enamiku kulusid. Ma tahan olla edukas eeskuju sotsiaalse ettevõtluse vallas. Ainult nii saame me maailma muuta.»

Esimene mees, kes kõndis Kuul oli Neil Armstrong. «Esimene mees, kes kandis hügieenisidet – Arunachalam Muruga!»

This Indian inventor wants to blow apart the great sanitary pad scam

Posted by Zinc on Wednesday, 25 January 2017
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles