Sinu brauser on natuke ajast maha jäänud. Et kõik töötaks, nagu vaja, palun uuenda enda brauserit.
Küpsised aitavad meil teenuseid edastada. Meie teenuseid kasutades nõustute sellega, et kasutame küpsiseid. ROHKEM INFOT >
Postimees 160 Juubeli puhul loe seda lugu tasuta!

Hommik, mida sa oled oodanud

KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
Saada vihje
  • Toidublogija Silja Luide jagab oma lemmikretsepte hiliseks hommikusöögiks.
Kreemjas kohvismuuti. | FOTO: Silja Luide

Tuleks ometi pühapäev, kui saab hiliste hommikutundideni põõnata ja siis laisal sammul kööki esimese kohvisõõmu järele minna. Kohvist edasi võiks tulla hiline hommikusöök, mis venib mõnusalt lõunani. Mõelda, saab kaks söögikorda ühe hoobiga – brantš! Ja see ongi juba homme.

Tihtipuhku lubavad just nädalalõpud laiska hommiklemist. Ja kui kuhugi kiiret pole, võib end pika ja toeka hommikueinega äratada küll. Kahest ingliskeelsest sõnast breakfast ehk hommikusöök ja lunch ehk lõuna tuletatud brunch (eestikeelseks mugandatud brantš) hilist hommikusöögi ja lõuna asemel võetud einet ju tähendabki.

Arvatakse, et brantši mõiste pärineb 19. sajandi lõpu Inglismaalt, kui laupäevaöiste pummeldajate komme võtta päeva esimest kehakinnitust ennelõunal levis suuremalt rahva sekka. Sealt liikus brantš Ameerikasse, kus oli eriti popp 1930. aastatel. Praegu on üpris tavaline, et nii hotellid, kohvikud kui ka restoranid üle maailma pakuvad pühapäeviti Rootsi laua stiilis brantši, kus laual võivad korraga olla hommikuhelbed, jogurt, munaroog, röstsai, moos ja võileivamaterjal, pirukad ja pannkoogid, salatid, vorstikesed ja praad. Rikkalikumas variandis ei puudu laualt värskelt pressitud mahla ja kohvi kõrval ka vahuvein või šampanja.

Mõistagi tuleb kodus piirduda vähemaga. Aga ajamahukamaid sööke, kui argihommikul harjutud, võiks pikemaks nautlemiseks lauale panna küll. Ka mõne magusa küpsetise, mille võib juba eelmisel õhtul valmis teha.

Ajamahukamaid sööke, kui argihommikul harjutud, võiks pikemaks nautlemiseks lauale panna küll. Ka mõne magusa küpsetise, mille võib juba eelmisel õhtul valmis teha.

Toidublogija ja kokaraamatute autor Silja Luide näiteks armastab neil nädalavahetuse hommikutel, kui teda ei oota jooksutrenn, praadida kohevaid tatrapliine, mis hapukoore ja kalamarjaga on brantšiks ideaalsed. Samuti meeldib talle siis teha sõrnikuid või pannkooke mõne kodumoosiga. Ka vitamiinised smuutid, ise täisterahelvestest tehtud müslid, pudrud või koogid kuuluvad tema pika hommikupooliku menüüsse. «Eelistan just täisterahelbeid, sest need on kiudaine-, vitamiini- ja mineraalirikkamad ning hoiavad täiskõhutunnet pikemalt. Kiiretel argihommikutel kulub see eriti ära,» mainib Luide. Kui aga nädalavahetusse tulevad sportimistunnid, tahab keha enne ohtralt süsivesikuid ja siis piirdub toidublogija mõne magusa koogitüki või suure kausitäie pudruga, kuhu lisab puuvilju, marju ja pähkleid. Suure maiasmoka ja küpsetajana on ta proovinud ka croissant’e ehk sarvesaiu teha, kuid eelistanud siis keerukale originaalretseptile lihtsamat libavarianti, kus tavalist lehttainast täiendab šokolaadi-, juustu- või martsipanitäidis.

Et muna, vorstikeste, peekoni ja võileibade tegemise kunsti tunnevad paljud, pakub Silja Luide brantšiks välja mõned enda pika hommiku lemmikud.

Kreemjas kohvismuuti. / Silja Luide

Kreemjas kohvismuuti

Kohvismuutit saab nautida ka magustoidu asemel õhtu- või lõunasöögi lõpetuseks või kergema hommikusöögina. Smuuti on kreemjas ja parajalt magus, kuid samas tervislik ja piisavalt taljesõbralik, et seda süümepiinadeta õhtulgi nautida, kui pole muidugi ohtu, et kofeiin une viiks.

Magusus tuleb smuutisse vaid loodusest ehk banaanidest ja datlitest või meest, kohvi särtsu saab vanilli või kardemoniga veelgi võimendada. Maitsestamata jogurt annab kreemisust ja väikese hapuka nüansi.

Kahele

2 suuremat külmutatud banaani

3–3,5 dl külma kohvi

180–200 g paksu maitsestamata jogurtit (nt Kreeka)

4 datlit või 4 sl vedelat mett või vahtrasiirupit

näpuotsatäis jahvatatud kardemoni või 0,5 tl vanilliekstrakti

soovi korral peotäis jääkuubikuid

Lõika kooritud banaanid u 1 cm paksusteks viiludeks ja hoia neid vähemalt 12 tundi sügavkülmas. Vala külm kohv blenderisse, lisa jogurt, väikesteks tükkideks hakitud datlid või mesi või siirup, seejärel banaaniviilud ja vanilliekstrakt või kardemon ning töötle ühtlaseks. Kui soovid, lisa mõned jääkuubikud. Serveerides võid peale sõeluda (toor)kakaopulbrit või riivida tumedat šokolaadi, samuti sobivad šokolaadist kohvioad.

Suitsulõhekreem. / Silja Luide

Suitsulõhekreem

Suitsulõhekeem on igati mõnus hommikukohvi kõrvale leivale määrimiseks – eriti hea on see omatehtud tatraleival. Samuti sobib suupisteks veini või õlle juurde, kartulitoitude, iseäranis suvise värske keedukartuli lisandiks. Kreem tuleb parim kuumsuitsulõhe või -forelliga, kuid sobivad ka muud kalad.

Neljale

300 g kuumsuitsulõhet või -forelli

70–80 g paksu hapukoort

1 tl riivitud mädarõigast või mahedamat sinepit

poole sidruni mahl ja peenelt riivitud koor

väike punt värsket tilli

soovi korral hakitud murulauku või pisut lehtpeterselli

musta pipart, vajadusel soola

Tükelda suitsulõhe ning töötle blenderis pool sellest koos hapukoore ja mädarõika või sinepiga kreemiks, maitsesta musta pipraga, vajadusel ka soolaga. Sega hulka sidrunimahl ja -koor, ülejäänud suitsulõhetükid ja peeneks hakitud till. Soovi korral lisa veel maitserohelist ning maitsesta soola ja musta pipraga. Kata kauss kilega ja hoia külmkapis. Serveerimisel haki peale tilli ja riivi soovi korral sidrunikoort, kõrvale võid asetada ka sidrunisektorid.

Kuldkollane sidruni-moonikeeks. / Silja Luide

Kuldkollane sidruni-moonikeeks

Mahlane ja gluteenivaba mooniseemnetega sidruniküpsetis sobib nii tee kui ka kohvi kõrvale. Et keeks on mahlane mitu päeva, võib selle ka eelmisel õhtul valmis küpsetada ja pikal pühapäevahommikul maiustada. Sidrunikoore asemel võib kasutada peenelt riivitud apelsinikoort, likööri võid asendada värskelt pressitud sidrunimahla või brändiga.

Kaheksale

100 g maisijahu

80 g riisijahu

60 g toortatrajahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

180 g toasooja võid

150 g peensuhkrut

1 sl vanillisuhkrut

3 toasooja muna

60 g mooniseemneid

1 suure sidruni peenelt riivitud koor

80 g hapukoort

1 sl tsitruselikööri (nt Cointreau) või sidrunimahla

Sega sõelutud jahud küpsetuspulbri ja soolaga. Vahusta või kreemjaks, lisa suhkrud ja vahusta heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega spaatliga õrnalt hulka jahu, samuti mooniseemned, sidrunikoor, hapukoor ja liköör või sidrunimahl.

Tõsta tainas u 20 cm pikkusesse keeksivormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga, ning küpseta 150-kraadises ahjus tund ja 10 minutit, kuni keskossa torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase keeksil u 10 minutit vormis taheneda ja tõsta restile jahtuma.

Sõelu jahtunud keeksile tuhksuhkrut või tee toorjuustust kate. Selleks vahusta 100–200 g toasooja toorjuustu paari supilusikatäie suhkru ja 1 tl vanillisuhkruga kreemiks, maitsesta soovi korral 1 sl tsitruselikööri või sidrunimahlaga.

Krõbedad kaerahelbed kohupiimakreemi ja marjadega. / Silja Luide

Krõbedad kaerahelbed kohupiimakreemi ja marjadega

Kuuele

100 g täisterakaerahelbeid (nt Tartu Mill)

peotäis mandlilaaste

1 tl jahvatatud kaneeli

2 sl (pruuni) suhkrut

2 sl vedelat mett või vahtra- või suhkrusiirupit

3 sl õli

Kohupiimakreem:

200 ml vahukoort

3 sl suhkrut

300 g vanillimaitselist kohupiimapastat

maasikaid vm meelepäraseid marju (vaarikaid, mustikaid, sõstraid)

Sega kuivained, lisa mesi või siirup ja õli ning sega korralikult. Laota kaerahelbed ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 160-kraadises ahjus u 30 minutit paar korda segades, kuni kaerahelbed on muutunud kuldpruuniks. Lase jahtuda.

Kohupiimakreemi tarvis vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks. Sega õrnalt vahu hulka kohupiimapasta. Laota kreem röstitud kaerahelvestega kihiti kuue magustoidukausi või -pokaali vahel. Kaunista maasikate või muude marjadega. Marju võid ka kihtide vahele panna.

Nõuanne: kui mesi on tahke, sulata seda madalal kuumusel, kuni mesi muutub vedelaks. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, sulata ja nõruta need enne. Talvisel ajal sobivad desserdi sisse ka nõrutatud kompotikirsid ja granaatõunaseemned.

Mesine juustukook kaerahelbepõhjal. / Silja Luide

Mesine juustukook kaerahelbepõhjal

Põhi:

100 g võid

60 g (pruuni) suhkrut

1 muna

150 g täistera kiirkaerahelbeid (nt Tartu Mill)

50 g jahu

Täidis:

600 g toasooja toorjuustu

200 g hapukoort

170 g vedelat mett

3 toasooja muna

1,5 sl maisitärklist

1,5 sl vanillisuhkrut

Šokolaadikate:

1 dl vahukoort

1 sl võid

120 g tumedat šokolaadi

1 sl tuhksuhkrut

Koogi põhjaks tükelda või ja sulata, lisa suhkur, sega läbi. Lisa kergelt lahti klopitud muna, sega läbi ning lisa kaerahelbed ja jahu. Sega tainaks ja laota ühtlaselt küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhja. Aseta külmkappi tahenema.

Soojenda ahi 200 kraadini ja küpseta põhja 12–15 minutit, kuni see on muutunud kuivaks ja kergelt kuldne. Seejärel alanda ahju kuumus 160 kraadini.

Täidiseks sega visplit kasutades toorjuust hapukoore ja meega ühtlaseks, sega ükshaaval hulka munad ning lõpuks maisitärklis ja vanillisuhkur. Vala täidis eelküpsetatud põhjale, kata vorm fooliumiga ja küpseta 160-kraadises ahjus 1 tund. Eemalda foolium ja küpseta veel 15 minutit. Lase praokil uksega ahjus jahtuda, hoia kooki üleöö külmkapis. Enne serveerimist puista peale värskeid marju ja granaatõunaseemneid, mündilehti ning nirista veel mett.

Soovi korral võid teha peale šokolaadikatte. Aseta vahukoor ja või potti ning kuumuta peaaegu keemiseni. Võta kastrul pliidilt ning sega hulka peeneks hakitud šokolaad ja tuhksuhkur. Laota šokolaadikate ühtlaselt koogile ja aseta kook natukeseks külmkappi, et glasuur taheneks.

LISA

Hotelli hommikusöögilt

Värskelt pressitud porgandimahl. / Park Inn by Radisson Meriton Tallinn

Hotelli Park Inn by Radisson Meriton Tallinn sous chef ehk peakoka asemik Illarion Jakušev nopib oma maja linnarahvale avatud tervisliku ja värvikirju, muu hulgas värskelt pressitud porgandimahla ja smuutide valikuga hommikulaualt koduseks brantšiks aedvilja-munavormi. Ka tomati ja singiga omlett, kartulipannkoogid või poppide burgerite lihtsam koduvariant suitsupeekoniga võiks tema arvates kõne alla tulla.

Aedviljavorm. / Jaanus Lensment

Aedviljavorm

Selles munaroas võib lillkapsa ja brokoli asendada muu värske, näiteks paprika või tomatiga.

Neljale

200 g brokolit

200 g lillkapsast

2 muna

2 dl 35% vahukoort

100 g riivjuustu

soola, pipart

Murra brokoli ja lillkapsas väikesteks õisikuteks ning keeda neid soolaga maitsestatud vees u 5 minutit, et tulemus jääks al dente. Nõruta. Vahusta munad, lisa koor ja klopi segamini, maitsesta soola ja pipraga. Määri väiksem ahjuvorm seest võiga, lisa ühtlase kihina aedviljad ja vala peale muna-koore segu. Küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit. Puista peale riivitud juust ning küpseta veel 5 minutit.

Kodused kartulipannkoogid

Neljale

600 g kartuleid

2 muna

1 väike sibul

2 sl jahu

soola, pipart

Koori kartulid ja riivi jämedama riiviga, haki sibul. Sega kõik koostisained, maitsesta soola ja pipraga. Prae lusikapannkoogid mõõdukal kuumusel mõlemalt poolt u 2 minutit. Eriti maitsev saab, kui kasutad praadimiseks päevalilleõli. Serveeri hapukoorega.

Lihtne koduburger. / Jaanus Lensment

Lihtsad burgerid

seesamiseemnetega burgerisaiu

toorjuustu

suitsupeekonit

mune

ümmargusi Eesti juustu viile

Määri burgerisaiade sisupool õliga ja grilli või prae kergelt pannil üle. Määri saia sisupooled toorjuustuga. Prae peekonilõigud, arvestades iga burgeri kohta 3 peekonilõiku. Prae iga burgeri kohta üks muna ja aseta burgeri vahele. Lisa juustuviil ja pane burgerid veel u 3 minutiks 160-kraadisesse ahju küpsema.

Tagasi üles