Prantsusmaast sai 52. riik, kus on laste kehaline karistamine keelatud

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Roger Bamber / Alamy/ Vida Press

22. detsembril võeti Prantsusmaal vastu seadus «Egalité et citoyenneté» («Võrdsus ja kodakondsus»), mis keelab lastele laksu anda. Täpsemalt on kirjas, et vanemad ei tohi karistada oma lapsi nii, et see oleks «julm ja alandav» ning selgesõnaliselt on keelatud ihunuhtlus.

Lapse füüsiline karistamine on tsiviilkuritegu ja selle eest esitatakse vanematele kriminaalsüüdistus. Seadusandjate sõnul on see aga oluline sümboolne muutus. «See sätestab selge põhimõtte, mida tuleks isadele ja emadele üle korrata, et muuta nende käitumist tulevikus,» seisis Huffington Posti vahendusel muudatuse seletuskirjas.

Laste füüsilise karistuse vastane eestvõitleja doktor Gilles Lazimi sõnas, et selle seaduse jõustumine on väga tugev sümboolne tegu, tänu millele peavad lapsevanemad mõistma, et lastele on kahjulik igasugune vägivald. «Ennekõike eemaldab see lävepaku mõiste: ei olemas suurt või väikest vägivalda. On vägivald, punkt.»

Laste füüsilist karistamist on palju uuritud ja korduvalt on leitud, et see on laste arengule väga kahjulik ja ka kasvatusvõttena ebaefektiivne.

Uue seadusega saab Prantsusmaast 52. riik maailmas, kus on lastele laksu andmine keelatud. Ameerika Ühendriikides sellist seadust ei ole, kuigi 31 osariigis on keelatud laste füüsiline karistus koolis. Eestis on lapsele vitsa või rihma andmine teise astme kuritegu, mille eest on karistusena ette nähtud rahaline karistus või koguni viieaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles