Pool Eesti elanikonnast on ülekaalulised ja seetõttu tulevikus vaegnägemisohus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Werner Nick / PantherMedia / Scanpix

Ülekaalulisus on kangekaelne häda, mis kummitab arenenud riike üha enam. Mida aeg edasi, seda enam kasvab ülekaaluliste inimeste hulk ning rasvumisega kaasneb omakorda terve rida terviseprobleeme, millest tõsisemad on näiteks südamehaigused, diabeet ja vähki haigestumine. See võib tulla sulle üllatusena, kuid ülekaalulisus mõjub negatiivselt ka nägemisele.

Kas rasvumine võib tõesti nägemist mõjutada?

Teame, et ülekaalulisus mõjutab meie organsüsteeme, kuid mõjust silmadele pole palju teada, kirjutab KSA Silmakeskus. See on mõneti kummaline, kuna maailmas on üle miljoni ülekaalulise inimese. Nii suure arvu juures võiks oodata, et enamik rasvumise negatiivseid mõjusid tervisele on praeguseks teada. 

Kuigi rasvumise ja vaegnägemise seose kinnitamiseks pole veel kuigi palju materjali, siis mõned uurijad on siiski väitnud, et ülekaalulisus on seotud selliste silmahaigustega nagu glaukoom, katarakt, diabeetiline retinopaatia ja kollatähni kärbumine.

Kuidas võib ülekaalulisus silmi kahjustada?

«Kui inimene on liiga suure kaalunumbriga, siis paneb see lisaks muule suure koormuse ka veresoontele, mis asuvad silmades. Kuna need veresooned on aga väga õrnad, on neid ka kerge kahjustada ning see omakorda võibki põhjustada nägemise halvenemist,» selgitab KSA Silmakeskuse optometrist Irina Baranova. Mida kõrgem on inimese kehamassiindeks, seda tõenäolisem on rasvumisega seotud silmahaiguse väljakujunemine.

Eriti tugevalt on toitumise ja keskkonnaga seotud kataraktid. Teatud vitamiinid on silmade tervise jaoks väga olulised, näiteks A-vitamiin ja Omega-3-rasvhapped (leidub muuhulgas rohkelt porgandis, pataadis, pähklites, chia- ja värskelt jahvatatud linaseemnetes). Ebatervisliku ülekaaluga inimestel on tõenäoliselt neist toitainetest puudus, seega on risk silmahaigustele veelgi suurem.

Kas ülekaalulisus võib viia täieliku nägemise kaotamiseni?

Rasvumise ja silmahaiguste seoseid tuleb põhjalikumalt uurida, sest praegu ei oska veel keegi kindlalt öelda, kas ülekaalulistel inimestel on suurem risk pimedaks jääda või mitte. Iisraelis viidi aga läbi uuring, kus märgati selget seost üleliigsete kilode ja silmahaiguste raskuse vahel, kusjuures uuriti neid silmahaiguseid, mis põhjustavad tihtipeale pimedust. Niisiis võib järeldada, et tõenäoliselt viib rasvumine paljudel juhtudel pimeduse või väga halva nägemiseni. «Samuti paistavad ülekaalulistel inimestel silmahaigused arenevat kiiremini kui normaalkaalus inimestel,» lisab optometrist.

Iisraeli uurijad märkisid oma töös, et kuigi rasvumise ja nägemise seoste kohta on uurimusi tehtud, siis need ei ole laialt tuntud ning valdkonnale ei pöörata piisavalt tähelepanu. Rasvumise ja vaegnägemise seoste uurimine ja tulemuste avaldamine on aga oluline, et igaüks saaks oma riske teadlikult hinnata.

Mida saad sina teha oma silmadenägemise hoidmiseks ja parandamiseks?

Silmadele tuleb kindlasti kasuks tervislik toitumine ja kaalus alla võtmine. Nägemise eest hoolitsemine ei saa siiski piirduda vaid kaalukaotusega. Tervislikkuse eest tuleb hoolitseda kõikehõlmavalt ja see tähendab tasakaalustatud toitumist kõikide vajalike toitainetega. Eriti peaks keskenduma neile toitainetele, mis on kasulikud kogu organismile, sest need aitavad kaasa ka heale nägemisele. «Toidusedel peab olema niivõrd täisväärtuslik, et teil ei ole vaja hankida lisa vitamiinide või toidulisandite näol, mis viimaste teadusuuringute põhjal ei ole nii efektiivsed kui täisväärtuslik ja töötlemata toit. Parim on muuta oma söömisharjumused selliseks, et saaks kõik vajalikud vitamiinid toidust naturaalselt kätte. Tõden igapäevaselt, et heas vormis inimestel on reeglina hea nägemine, samas halbade toitumisharjumustega inimestele saab tihti ennustada hiljem kinnituvaid nägemisega seotud probleeme juba kolme meetri kauguselt,» toob KSA Silmakeskuse optometrist Irina Baranova välja.

Mida teha kohe täna?

Kui soovid vältida ülekaalust tekkinud vaegnägemisest, siis hoolitse oma tervise eest juba täna! Söö korralikult, hari end ise terviseteemadel, harrasta kehalist treeningut või jaluta vähemalt 30 minutit päevas, läbi põhjalik nägemiseuuring, hoia oma keha ning vaim vormis, võta ise vastutus enda ja oma pereliikmete tervise eest. 

21. sajandiks on teadus tõestanud, et sellised haigused nagu kõrgvererõhutõbi ja teise tüübi diabeet, mis võivad mõlemad põhjustada täielikku nägemise kaotust, on iga inimese vabatahtlik valik ja põhjustatud 95-protsendilise tõenäosusega meie endi harjumustest ning elustiilist ja need haigused on täielikult välditavad. Juhul, kui teile pole seda varem öeldud, pakutakse vaid ravimeid kaebuste leevendamiseks, siis tuleb teil tõenäoliselt leida endale paremad nõuandjad tervise vallas.

Kust alustada, kui ma olen ülekaaluline ja sooviksin saada lisainformatsiooni enda tervise parandamiseks? Tänapäeval on see lihtsamast lihtsam; internetis on tuhandeid asjalikke soovitusi, programme ja nõuandeid. Kui loete paljusid artikleid, tekib teil üsna kiiresti vaist, milline informatsioon on haip ja peidab endas reklaami, mis on ajupesu ja milliine info on aga väärtuslik ning asjalik.

Lugege, kümneid ja kümneid allikaid, võrrelge infot, tehke omad järeldused ja pange oma esialgne plaan paika juba täna. Teaduslikud uuringud tõestavad, et positiivsed muutused hakkavad kehas toimuma juba kahe nädala jooksul, peale väikeste muutuste sisseviimist oma harjumustesse. Tehke kõike tasakaalukalt samm sammu haaval, tunnetage positiivseid muutusi enda meeleolus ja kehas, seejärel liikuge jälle edasi, siis on kogu teekond lihtne ja meeldiv.

Lisaks soovitame teil alustada kahe hea filmi vaatamisega «Forks over Knives» ja «Eating You Alive», mille täisversioonid on leitavad internetis. Mõlemal filmil on ka asjalikud Facebooki-grupid, millega liitumine on tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles