Uuring: kehakaal mõjutab su aju

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Usutakse, et kehakaalul on küll mõju sinu üldisele tervislikule seisundile, aga vaevalt et keegi usub, nagu oleks paksud inimesed lollid või mõjutaks kaal kuidagi muudmoodi aju. Ülekaalulisus on ohtlik, aga ometi mitte ju nii ohtlik, et see hävitaks su neuroneid? Ning kas ülekaalulisuse üks põhjuseid pole just istuv eluviis, mis tähendab, et me keskendume rohkem vaimsele kui füüsilisele arengule?

Tuleb aga välja, et tõde on märksa mitmekihilisem. Medical Daily kirjutab uuringust, millest selgub, et ülekaalulisus ja ajufunktsioonid on omavahel seotud. Ülekaal võib mõjutada aju valgeollust, mis ei vii mitte ainult dementsuseni, vaid ka Alzheimeri tõve ning depressioonini, mõjutab mälu, keelelisi ja visuaalseid oskuseid.

Cambridge’i ülikooli uurijad avastasid, et saledamatel keskealistel inimestel on ajus rohkem valgeollust võrreldes samaealiste, kuid ülekaaluliste inimestega. Järeldati, et keskmine 50-aastane ülekaaluline inimene võib olla nö kümme aastat vanema ajuga – ülekaalulisus vähendab aju võimekust.

Samas tõdevad uurijad, et palju on veel ebaselge, näiteks intellektitaseme mõõtmises erinevusi ei avastatud. «Aga kuna me elame vananevas ühiskonnas, kus ühtlasi levib ülekaalulisus, on oluline selgeks teha, millised on selle mõjud tervisele,» ütles uuringu juht Paul Fletcher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles