Seitse nippi, kuidas jõuluajal raha säästa

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Marcinski / PantherMedia / Scanpix

Miljoni dollari küsimus – kuidas läbida detsembrikuu nii, et kinkidele, üritustele ja jõululaua katmisele kuluvad summad püsiksid mõistlikes piirides ning ka vaevaga kogutud säästud jääksid alles? Ann Hiiemaa on Swedbanki majandusblogis Kukkur kokku kogunud Facebooki grupi «Kogumispäeviku» liikmete head soovitused, kuidas jõulude ajal raha säästa ja mitte pead kaotada.

1. Planeeri

Enne poodi suundumist tee eelarve ja nimekiri kõigist, kellele soovid kingi teha ning mis see olla võiks. Kui kink leitud, tõmba see inimene nimekirjast maha. Nii väldid pea laiali olekut ning olukorda, kus oled kellelegi mitu kinki ostnud või kellegi üldse ära unustanud. Mida varem ja läbimõeldumalt jõuludeks valmistuda, seda rohkem on võimalik ka säästa ja emotsioonioste vältida. Kõige parem oleks jõuluperioodi keskel üldse mitte poodi sattuda, sest seal võid kiirelt emotsiooniostu ohvriks langeda.

2. Lahenda kingijagamine innovaatiliselt

Möödas on ajad, kui kuuse all pidi tingimata laiutama hiiglaslik kingikuhi. Pigem lahendage kingijagamine leidlikult. Väga populaarseks on osutunud loosipakid, kus iga pereliige peab tegema ühe kingituse. Eelnevalt pannakse paika ka kingituse summa. Ühe hea võimalusena tuuakse Kogumispäeviku grupis välja ka mäng, kus kõik pereliikmed panevad oma kingisoovi purki ja sealt tõmbab igaüks ühe sedeli välja. Nii välditakse olukorda, kus kingituseks saadakse mittevajalik asi.

3. Kingi omatehtud asju

Kõige parem kingitus on ikka isetehtud kingitus. Näiteks üks Kogumispäeviku liige kinkis igale pereliikmele vilditud jõuluehte. Kõik olevat olnud õnnelikud ja saavad selle nüüd igal aastal kuusele riputada. Kingitakse ka isetehtud küünlaid, komme, mütse, salle, kindaid – uskuge – need valmistavad kingisaajale rohkem rõõmu, kui me arvatagi oskame!

Heaks võimaluseks on asjade asemel kinkida emotsioone. Näiteks soovitatakse kogu perega ühiselt Eesti Rahva Muuseumi külastada. Nii veedetakse ühiselt kvaliteetaega ja luuakse ilusaid mälestusi. Ja miks mitte üldse kingitustest loobuda ja teha kogu perekonna nimel mõnele heategevusorganisatsioonile annetus.

4. Kogu aastaringselt boonuspunkte

Jõululaua katmisel soovitatakse proovida üht väärt nippi – boonused ja preemiapunktid. Nimelt koguneb iga ostuga näiteks Selveris, Rimis ja Maximas kontole ostuboonus. Kogu boonust terve aasta vältel ja nii saad jõululaua suuresti selle summa eest kaetud. Preemiapunkte kogud ka Swedbanki kaardiga makstes ning nende punktide eest saad hiljem tellida mitmesuguseid soodustusi ja kingitusi. Vaata preemiaprogrammi kohta lähemalt siit.

5. Osta kingitused e-poest

Ostes jõulukingid e-poest, maandad riske, sest kui lähedasele inimesele mingil põhjusel kingitus ei peaks sobima, on võimalik see 14 päeva jooksul tagastada. Lisaks saad veebis mugavalt kingituste hindu võrrelda ja soodsaima välja valida. Heaks leheküljeks on näiteks hinnavaatlus.ee, kus on mugav erinevate tehnikatoodete hindu võrrelda.

6. Vaata, kas su krediitkaardiga kaasneb ostukindlustus

Kui ostad jõulukingid krediitkaardiga, siis tea, et ka kingitused on kaitstud ostukindlustusega. Ostukindlustus on lisatud nii Swedbanki uutele kui ka olemasolevatele püsimaksega, vaba tagasimaksega ja Gold vaba tagasimaksega krediitkaartidele. Ostukindlustus kaitseb kestvuskaupu 180 päeva pärast krediitkaardiga tehtud ostu ja kehtib ostetud eseme ootamatu kahjustumise, hävimise, varguse või kadumise korral. See kehtib ka juhul, kui ostetud ese kahjustub kliendi enda süül.

7. Kingi edasi

Enne poodi suundumist vaata üle asjad, mille sa ise kunagi kingiks oled saanud, kuid mida sa kordagi kasutanud pole. Need võivad kellegi teise väga õnnelikuks teha. Ja kui sa ise neid ei kasuta, siis miks mitte kellelegi teisele edasi kinkida. Jagamismajandus pole kunagi varem nii populaarne olnud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles