Kaheksa kuulsust, kes kannatavad vaimsete häirete all

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / Postimees

Sul võib olla olemas kõik – kuulsus, raha, võim – kuid see ei tähenda, et haigused käiksid kive ja kände mööda. Ligi veerand elanikkonnast kannatab mingite vaimsete häirete all, seega pole imestada, et vaimne tervis on viimastel aastatel saanud paljude inimeste prioriteediks.

Toome väljaande Lifestyle Passion abiga teieni valiku kuulsatest inimestest, kes on kannatanud psühhiaatriliste tõbede käes. Nad võivad olla sulle väga tuttavad, läbi ekraani lähedaseks saanud. Kuid särava pealispinna all on peidus palju kannatusi.

Britney Spears
Britney Spears Foto: xposurephotos.com / Scanpix

Britney Spears: depressioon ja bipolaarne häire

Spears on aastaid vaimse tervise hädadega kimpus olnud. Kaks erinevat perele lähedale seisvat allikat on kindlad, et Spears kannatab diagnoosimata bipolaarse häire all ning et tal on aastaid olnud maanilisi perioode. Ka on ajakiri People teada saanud, et pärast mõlemaid sünnitusi põdes naine depressiooni.

Demi Lovato
Demi Lovato Foto: xposurephotos.com / Scanpix

Demi Lovato – buliimia

Demi on ajakirjanikele öelnud: «Ma olen rääkinud sellest, kuidas mind on kiusatud, kuid ma ei ole senini suutnud tunnistada, mida see minuga tegi. Ma ei teadnud, miks nad minuga õelutsesid ja kui ma küsisin, nad ütlesid, et sa oled paks. Mul arenes välja söömishäire ning ma olen sellega seniajani kimpus olnud.» Ta on saanud pere toele professionaalset abi, kuid on üks mure, millega ta on pidanud alates 11. aasta vanuselt üksinda tegelema: lõikumine, mis aitas tal raskete emotsioonidega toime tulla.

Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow Foto: THORTON/PPE/SIPA / Scanpix

Gwyneth Paltrow – sünnitusjärgne depressioon

Oma esimese lapse sünni järel viibis naine õndsuses, kuid järgmise lapsega olid asjad kardinaalselt erinevad. «Ma tundsin end kui zombi,» on näitlejanna rääkinud. «Ma ei pääsenud oma südamele ligi. Ma ei pääsenud oma emotsioonidele ligi. Ma arvasin, et see tähendab, et ma olen kohutav ema ja kohutav inimene.» Paltrow sõnul oli raskeim probleemi tunnistada.

Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones Foto: Janet Gough / AFF / PA Images / Scanpix

Catherine Zeta-Jones – bipolaarne II tüübi häire

Aprillis 2012 diagnoositi näitlejatari bipolaarse häire üks vorme. «Ma ei ole seda sorti inimene, kes oma probleemidest avalikult räägiks, kuid kuna mu diagnoos tuli päevavalgele, loodan ma, et inimesed saavad teada: tegemist on täielikult kontrollitava haigusega. Ma loodan, et saan sellelt stigma eemaldada ja et need, kes ei saa ravi, julgevad abi otsida.»

Mel Gibson
Mel Gibson Foto: Hugh Peterswald / Pacific/SIPA / Scanpix

Mel Gibson – bipolaarne häire

Aastal 2008 ütles näitleja dokumentaalfilmis, et tal on diagnoositud bipolaarne häire. Mehele lähedal seisvad isikud on öelnud, et just sellega saab selgitada, miks Gibson on viimastel aastatel tasakaalutult käitunud ning miks tema vihahood on kurikuulsaks saanud.

Heath Ledger
Heath Ledger Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Heath Ledger – insomnia

Ledger suri jaanuaris 2008 unerohutablettide, valuvaigistite ja rahustite üledoosi tõttu. Eelnevalt oli ta jõudnud ajakirjandusele tunnistada, et «The Dark Night» - film, mis viis ta legendi staatusesse – oli üks põhjuseid, miks ta enam magada ei saanud. «Ma magasin möödunud nädalal vast kaks tundi öö kohta. Ma ei suutnud mõtlemist peatada. Mu keha oli kurnatud, aga mu mõistus jätkuvalt töötas.» Ta tunnistas toona, et ühest rohust ei piisanud ning see ei aidanud tal uinuda. Kahjuks viis see häire traagilise lõpuni ning meedikud pidid pärast lahangut tõdema, et tegemist oli õnnetusjuhtumiga.

Angelina Jolie ja Brad Pitt
Angelina Jolie ja Brad Pitt Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix

Angelina Jolie – depressioon

Jolie ei naerata punasel vaibal just tihti ning naine on tunnistanud, et oli periood, mil talle tundus, et ta ei naerata enam iial. Näitlejatar võitles hilises teismeeas kuni 20ndate eluaastateni depressiooniga. Pärast ema surma aastal 2007 langes Angelina taas musta auku. Naine on tunnistanud, et noores eas saavutatud edu oli üks põhjuseid, miks ta ei suutnud oma emotsioonidega hakkama saada. «Sul on kõik olemas, aga ühtäkki sa mõistad, et sa oled seest täiesti tühi.»

Hugh Laurie
Hugh Laurie Foto: Jamie McCarthy / Getty Images / Scanpix

Hugh Laurie – depressioon

Briti näitleja, kes on kõige paremini tuntud kui doktor House, on oma karakterile sarnaselt heidelnud depressiooni kütkeis. Mees nimetab oma haigust «raskekaalu õnnetu-olemiseks» ning alguse sai see hilises teismeeas. Ta on keeldunud oma konditsiooni raviks medikamentide võtmisest, kuid on võtnud naistepuna, mille kohta on mõned uuringud näidanud, et tegemist on depressiooninähte leevendava loodusravimiga. Laurie on rääkinud, kuidas suutis probleemile otsa vaadata, kui läks kord autode lammutussõud vaatama. Hoolimata mürast ja kärast tema ümber oli temal igav ning säärane reageering pani ta mõistma, et midagi on ta peas valesti. «See oli kui pind perses,» on mees meenutanud. «See mõjutas mu suhteid pere ja sõpradega. Ma olin õnnetu ja enesekeskne. On väga isekas olla depressioonis midagi selle vastu ette võtmata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles