Tahad hakata veganiks? Siin on kuus nippi, kuidas alustada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Veganite toidulaud ei piirdu ainult tofuga, see võib olla väga rikkalik ja mitmekülgne. Kui oled mõelnud loomset toitu piirata või täiesti veganiks hakata, ei maksa karta, et see on võimatult raske.

Taimetoidule üle minek võib anda su elule hoopis teise ilme ja pöörata vanad tõekspidamised pea peale. Nii võid enda üllatuseks avastada, et liha ei ole sugugi ainus asi, mis paneb suu vett jooksma. Veganrestoranketi Hip City Veg looja Nicole Marquis pakub Fox Newsi ajakirjas välja mõned nõuanded, kuidas oma toitumist muuta taimepõhisemaks või millest alustada, et hakata veganiks.

Tee rohelised köögiviljad joogiks

Tumedates lehtköögiviljades on mikrotaiaineid ja fütokemikaale, mis panevad su palged õhetama. Selleks, et smuuti tegemine ei võtaks ülearu aega, varu omale sügavkülmikusse banaanikuubikuid ja marju, mida koos salatilehtedega blenderisse visata. Hästi sobivad smuutisse näiteks lehtkapsas, spinat, petersell või lehtpeet.

Varu koju piisavalt taimset toitu

Kui kõht on väga tühi, on kerge teha halbu valikuid, mida võid hiljem kahetseda. Selleks pane omale aegsasti valmis suupisted, mida on lihtne näppu võtta - beebiporgandid, köögiviljakrõpsud, pähklid, müsli ja kreekerid. Kuna veganid söövad vähem rasva, läheb neil kõht kiiremini tühjaks. Hoia selleks puhuks alati midagi tervislikku ligi.

Tee söök otse kaussi

Mõnikord on kõige lihtsamad toidud ka kõige paremad. Kui sa teed süüa ainult endale, on mugav teha nn kausisööki köögiviljadest ja teraviljadest. Lisa peale veel kaste ja saad eriti toitva kõhutäie. Proovi näiteks sellist kombot: pruun riis, tükeldatud avokaado, viilutatud tomat ja mustad oad. Peale raputa soola, pigista veidi laimi ja lisa tšillikastet.

Kui tekib magusaisu, avasta banaan

Kui banaanid on jäänud seisma ja neile tekivad juba pruunid plekid, siis on paras aeg need sügavkülma panna. Külmutatud banaanist saab blenderi abiga teha imelise magustoidu, millel on palju erinevaid variatsioone. Vaata siit, kuidas teha banaanijäätist!

Vaheta toiduained tasapisi välja

Mõningaid loomseid toitusid on väga lihtne taimsete toitude vastu välja vahetada. See muutus ei pea tulema üleöö, anna endale aega maitsetega harjuda. Uurides erinevaid võimalusi, kuidas vahetada näiteks lehmapiim mandli- või kookospiima vastu, saad edaspidigi teha oma vanu lemmiksööke ja üleminek taimsele toidule ei tekita vastumeelsust. 

Menüü mitmekesistamisel mõtle vikerkaarevärvidele

Kõige paremad toidud nahale ja kehale on enamasti väga erksat värvi. Kui kahtled, kas saad toidust piisavalt erinevaid toitaineid, vaata, kui värviline on toit su taldrikul. Söö võimalikult palju lillat, punast, rohelist ja kollast värvi vilju. See põhimõte on küll lihtsustatud, kuid üldiselt kehtib reegel, et värvilistes puu- ja köögiviljades on palju kasulikke toitaineid, kuid pruunis ja valges töödeldud toidus on kasulikke toitaineid märksa vähem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles