Eksperdid selgitavad: just nii on kõige hügieenilisem avalikku tualetti kasutada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna-Katharina Steinhardt / PantherMedia / Scanpix

Avalikus kohas tualettruumi kasutamine võib tekitada nii mõneski meist ebamääraseid ja isegi ebameeldivaid tundeid. Kõik need bakterid, kõik see mustus – ja nüüd ma pean sinna toetama oma privaatse kehaosa? Tänan, ei!

Nii oleme me aegade jooksul leiutanud erinevaid vahendeid, kuidas avalikus kohas vetsus käimine enda jaoks võimalikult aktsepteeritavaks teha. Mõned kükitavad poti kohal, seda kannidega puudutamata, teised aga katavad prill-laua tualettpaberiga, et see neid kaitseks.

BuzzFeed otsustas kolmelt eksperdilt küsida, milline viis pissimiseks on kõige parem, et end bakterite eest kaitsta?

Tualettpaberiga prill-laua katmine pole hea mõte. See annab bakteritele veel laiema ala, kus end mugavalt tunda. Nii selgitab Raymond Martin, kes on Inglismaa tualettidega tegeleva ühenduse British Toilet Association (BTA) juhataja. «See on märgatavalt vähemhügieeniline viis,» ütleb Martin.

Ning see pole veel kõik: tuleb välja, et päästvana tundunud vetsupaber võib avalikus WC-s olla isegi bakteririkkam, eriti kui see asetseb lahtiselt tualettpoti läheduses. «Lahtist rulli on katsunud sajad käed ning need käed pole just väga puhtad, seega on šanss, et rullile on kandunud bakterid,» teab mikrobioloogia professor Laura Bowater. Samuti jõuavad sinna pritsmed, kui vett peale tõmmata, eriti kui potil pole kaant peal.

Kükitamine on ohutuim. Nii väldid sa täielikult oma nahapinna prill-lauaga kokkupuutumist ning nii ei jõua sinuni ka seal elutsevad bakterid. Seda kinnitab ka Bowater. Pinnaga kokkupuutumist vältides hoiad ka haigusi eemal. Bowateri sõnul on aga uuringud näidaud, et enamik prill-laual elutsevatest bakteritest polegi pärit mitte meie fekaalidest, vaid hoopis meie nahalt – mis tegelikult pole ka üllatav. Nii et poti kohal «hõljudes» väldid sa ka enda mikroobide levitamist.

Kasuta antibakteriaalseid lappe. Mõnes avalikus tualetis on võimalik prill-lauda antibakteriaalsete lappidega puhastada, Martini sõnul on BTA Inglismaal nii mõndagi selleks ära teinud, et see muutuks reegliks. Kui aga desinfitseerimisvahendit kusagilt võtta pole, siis tasub proovida vana head kükitamist – kuigi Martin oma sõnul selle lähenemise suurim fänn pole. Nii võib kergesti kukkuda ja lisaks on see ebamugav.

Kasuta loputuskasti nii, et potil on peal kaas. Nakkushaiguste spetsialist doktor Amesh Adalja meenutab, et väga oluline on vett peale tõmmates katta pott kaanega – kui nii ei toimi, siis võivad potist jõuda pritsmetega ümbrusesse ka kahjulikud bakterid ning muud pisiosakesed. Samas lohutab Adalja, et avalikus tualetis tavakombel poti kasutamine pole siiski maailma lõpp. Tasub meeles pidada, et meie maailma valitsevad just bakterid ning suurem osa neist ei tekita meile mingeid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles