Rasedusaegne kaalutõus - kui palju on normaalne?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalutõus on terve raseduse normaalne osa. Selle vastu ei peaks võitlema, kuid kaalu ei tohiks ka liiga palju juurde tulla. Esimesel trimestril võib kaal iivelduse tõttu isegi veidi langeda, kuid alates teisest trimestrist peaks normaalkaalus naise kaal stabiilselt tõusma hakkama. Kui kaal ei tõuse või hoopis langeb, on see probleemne näitaja, nagu ka ülemäärane kaalutõus.

Naine, kes oli enne rasedust keskmises kaalus, võiks üksikraseduse jooksul kaalus juurde võtta 11-15 kg. Kui ootad kaksikuid, on normaalne kaalutõus 16-20 kg. Enne rasedust alakaalus olnud naine vajab suuremat kaalutõusu, ülekaaluline naine võiks aga vähem juurde võtta. Vaid juhul, kui naine on rasedaks jäädes tugevalt ülekaaluline, võib arst paluda tal ka teise trimestri ajal kaalu langetada, kuid seda tohib ette võtta ainult arsti järelevalve all, kirjutab Emmede Klubi.

Maksimaalne soovituslik kaalutõus on pool kilo nädalas ja kaks kilo kuus, kuid arvesta sellega, et kõik emad ja kõik lapsed on erinevad. Tihti ei tõuse kaal kolm nädalat üldse ja tõuseb siis ühe nädalaga hüppeliselt – ka loode läbib kasvuspurte.

Su igapäevane toidukogus peaks olema tavapärasest umbes 300 kalori võrra suurem, aga ainult siis, kui sinu aktiivsus on endine. Kui enne rasedust käisid palju jalgsi, tegid trenni või füüsilist tööd, aga nüüd oled voodirežiimil, siis ei vaja sa kindlasti raseduseelsega võrreldes rohkem toitu. Arvesta ka sellega, et 300 kalorit on üsna vähe – näiteks üks toekas võileib. Kahekordsete koguste söömine teeb karuteene nii sulle kui ka lapsele.

Millest koosneb rasedusaegne kaalutõus?

Beebi: u 3,5 kg 

Emakas: u 1 kg

Platsenta: u 0,5 kg

Lootevesi: u 1 kg

Suurenenud rinnad: u 1 kg

Suurenenud verekogus: u 1,5 kg

Suurenenud vedelikukogus kehas: u 1,5 kg

Rinnaga toitmise ajaks talletatud rasv: 1–5 kg 

Kokku: 11–15 kg

Pärast sünnitust kaalub naine beebi, platsenta ja lootevee arvelt vähem, kuid rinnad on ikka suurenenud ja suurenevad veelgi, verd on kehas rohkem, emaka tagasitõmbumine võtab aega ja rinnaga toitmise tarbeks kehasse talletatud rasv on imetavale emale tähtis. Seega ära oota, et kõik 11–15 kilogrammi sinust sünnitusmajja maha jääksid. See ei oleks loomulik ega ka hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles