Korralik toidu mälumine aitab saleneda

Mai Maser
, Figuurisõprade peakonsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigile tuntud soovitus on, et süüa tuleb aeglaselt. Kuid oluline on, et see aitab ka saleneda. Selleks on mitu veenvat põhjust, selgitab Figuurisõprade peakonsultant Mai Maser. 

Võtmekomponendiks on piisav süljeeritus, sülje hulk ja koostis, millest saab alguse seedimine. Sülg on vajalik toidu niisutamiseks, et hõlbustada neelamist, samuti see võtab osa eelkõige süsivesikute seedimisest, kuid vähesel määral ka rasvade seedimisest. 

Sülje koostis muutub tingitult söödavast toidust, kuid põhiliselt on leelisene, pH 7...8. Temas olev bikarbonaat moodustab tähtsaima puhverkomponendi, mis kindlustab seedimise alustamiseks vajaliku happe-aluse tasakaalu. Mida rohkem sülge, seda suurem on sülje puhverdusvõime ja hapete kõrvalmõju on väiksem. 

Süljes on erinevas koguses kaltsiumi, fosfaati, fluori, naatriumi, magneesiumi ja kloriide. Joodi kogus (tavaliselt kõrgem kui plasmas) on suuresti kõikuv sõltudes söögi-joogiga saadavatest joodi kogustest. Orgaanilised koostisosad on ensüümid, milledest amülaas on süsivesikuid lõhustav ensüüm ja lingvaallipaas lõhustab rasvu. Sülg koosneb 98 protsendi ulatuses veest, lisaks mukopolüsahhariididest, ensüümidest ja elektrolüütidest. Päevas produtseeritakse sülge erinevas hulgas - 350 ml kuni 1,5 liitrit. Pidevalt on suu limaskestal kokku ainult umbes 0,5 ml.

Soovitused edukaks kaalulangetamiseks:

  1. Söö aeglaselt ja näri toitu korralikult. Toidupala seguneb süljega ning süsivesikud (tärklis) hakkavad juba suus seeduma. Süljes olev ferment amülaas hakkab polüsahhariide lõhustama. Tulemusena toimub põhjalik toitainete imendumine, mis on eelduseks täiskõhutunde saamisele.
  2. Aeglaselt süües ei liialda toidu kogustega. Mäludes tekib mõnutunne ja see annab positiivseid elamusi, mis on omakorda eelduseks toidu heale omastamisele. 
  3. Söö iga päev ka tahket toitu, nagu tooreid või vaid krõmpsuvaks keedetud köögivilju ja  kõva leiba,  mida on vaja rohkem närida. Sellega eritub rohkem sülge, mis aitab seedimist alustada, aga ka on väga oluline kaariese ennetamises. Närimisega masseerime süljenäärmeid ning sülje eritumine suureneb. 
  4. Süljeerituse suurenemisel suureneb ka suus kaltsiumi hulk. Kaltsium on oluline hammaste tugevuse hoidmisel (remineralisatsiooniprotsessis). 
  5. Kui mingil põhjusel (nt allergiavastased ravimid jm) on süljeeritus vähenenud, siis pea meeles vajadust juua vett iga päev 6-8 klaasi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles