Uuring: vastsündinu ei tohiks üle poole tunni järjest turvahällis olla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvahäll.
Turvahäll. Foto: GODONG/picture-alliance / Scanpix

Bristoli Ülikoolis tehtud värske uuring näitab, et vastsündinud beebi ei tohiks turvahällis olla järjest rohkem kui pool tundi, sest muidu tekib lapsel oht lämbuda.

Teadlaste selgitusel on vastsündinutel liiga nõrgad kaelalihased, et takistada auto liikumise ajal pea vajumist ettepoole. Pea vajumine ja sõiduki vibratsioon võivad põhjustada lämbumist, edastab BBC News.

Oht avastati simulaatori abil, millega matkiti seljaga sõidu suunas istuvat beebit, kellel mõõdeti südamelöögisagedust ja hapniku taset veres. Nii leiti, et tunni möödudes langeb beebi hapniku tase vere langeb ja südamelöögisagedus tõuseb. 

Kuigi turvahällide tootjad väidavad, et imik võib turvahällis ohutult sõitu nautida kuni kaks tundi järjest, on selle uuringu autorid teisel arvamusel ja soovitavad lapse poole tunni möödudes turvahällist välja võtta. Lisaks soovitavad teadlased, et keegi istuks imiku kõrval ja jälgiks tema hingamist. Väga pikki autosõitusid võiks aga üldse vältida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles