Viit tüüpi emotsionaalseid sööjaid: milline oled sina?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Toitumisspetsialist selgitab, millised on viis erinevat tüüpi emotsionaalseid sööjaid. Kui sul on raskusi kaalu kontrolli all hoidmisega või tahad kaalust alla võtta, siis on täitsa hea teada, millist tüüpi emotsionaalne sööja oled sina. 

Inimesed ei söö ainult sellepärast, et nälga peletada, kui see oleks nii, siis ei oleks maailmas nii palju ülekaalulisi inimesi, aga ka neid, kelle kinnisideeks on tervislik toitumine. Meie suhe toiduga on väga keeruline ja selle põhjal saab eristada viit tüüpi emotsionaalseid sööjaid, vahendab Daily Mail.

  1. Stressist sõltuvad sööjad on need, kelle isu näib suurenevat vahetult enne tähtaegu või siis, kui inimene on stressi või ärevuses. Sellisel juhul aitab see, kui püüad kõigepealt stressi vähendada näiteks mediteerimise või jooga abil. Samuti võid kirja panna, mis on stressi indikaatorid ja mida sa täpselt sellel ajal sööd, siis saad aja jooksul järge pidada, kuidas su toitumisharjumused stressisituatsioonis muutuvad.
  2. Unest sõltuvad sööjad on need, kes ei maga hästi või piisavalt ning loodavad, et kohvi või tee aitab neil päeva üle elada. Enamasti on nii, et väsinuna on inimesed tujukamad ja näljasemad. Kui inimene on vähe maganud, siis ta püüab toiduga oma energiavarusid taastada, eriti isutavad väsinuna suhkrud ja süsivesikud. Selle probleemi ainus lahendus on saada lahti uneprobleemidest.
  3. «Täiuslikud» sööjad on tihti need, kes piiravad endale teatud toite või on kogu aeg dieedil. Tembeldades teatud toidud «halbadeks» ja teised «tervislikuks» võib inimene ennast kogu aeg piirata, mis lõpuks võib lõppeda hoopis korraliku ülesöömisega. Inimese keha vajab süsivesikuid, et funktsioneerida ja see on tihtipeale üks toidugrupp, mida «täiuslikult tervislikult» sööjad endale keelavad. Lahendus on siiski süüa tasakaalukalt ja lubada endale aeg-ajalt ka neid asju, mida tõesti süda ihkab, sest vastasel korral muutub isu nende järele ühel hetkel niikuinii talumatuks.
  4. Need, kes premeerivad ennast toiduga. See on väga tihedalt seotud meie lapsepõlvega. Mõtle, kas sinu vanemad ütlesid, et olles hea laps saad sa maiustusi või süües taldriku tühjaks saad magustoitu? Väga oluline on tegelikult loobuda sellisest mõtteviisist, et toit on preemia või auhind. Leia endale midagi muud, millega ennast premeerida, näiteks juuksurisse või maniküüri minek.
  5. Keskkonnast sõltuvad sööjad on need, kes emotsionaalselt on väga mõjutatavad sellest, kes või mis on nende ümber. See tähendab seda, et olles koos teiste inimestega söövad keskkonnast sõltuvad sööjad teistmoodi, kui nad kodus sööksid. Vahepeal peab lihtsalt õppima «ei» ütlema isegi siis, kui tööjuures on laual küpsised ja kommid, millest on raske mööda vaadata või töökaaslane on küpsetanud koogi, mida ta nüüd heast tahtest sulle ka pakub.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles