20 lihtsat võimalust, et olla õnnelikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled tüdinud talvemasendusest, siis järgnevalt toodud tujutõstvatest ideedest peaks piisama vähemalt kevade tulekuni.
 

Care2 kirjutas, et vahel võivad imepisikesed muutused meie üleüldist õnne mõjutada. Alljärgnevalt pakutud võimalused aitavad paha tuju nurka visata ja hoopis naerata.

Tee igal hommikul voodi üles

Enamikule annab väline kord sisemise rahu. Voodi üles tegemine on kiire ja lihtne võimalus, et tuba korralikum välja näeks (isegi, kui su kapp seda pole).

Lühem teekond tööle

Kui on mingigi võimalus, et saaksid teekonda kodust tööle ja töölt koju lühendada, tasub seda kindlasti kasutada. Tundide kaupa liiklusummikus istumine ajab kõige rahulikumagi autojuhi hulluks. Lisaks sellele, et sõit on ise närvesööv, röövib see aega, mida saaks kasutada näiteks magamiseks või suhtlemiseks, millel on tõestatud õnnelikuks tegev toime.

Otsi kiiktool

Teadagi mõjub see väikelastele, kuid paistab, et kiiktool pakub lohutust ka dementsusega eakatele. Rochesteri ülikooli uurjad julgustasid veerandsadat vanurit kiikuma nii palju kui sooviti, mille tulemusel muutusid eakad rahulikumaks ning vajasid vähem ravimeid. Miks ei võiks kiikumine ka sinu puhul töötada?

Koosta nimekiri

Selle üles kirjutamine (mis «see» ka poleks) on tõhus vahend stressiga toimetulekuks. Jälgi aga, et nimekiri mõistuse piires püsiks, kuna lõpuks on selle eesmärgiks pinget vähendada mitte lisada. Pea meeles, et saad alati enda prioriteete kohendada.

Värvi varbaküüsi... isegi talvel

Talvekuudel on lihtne enda jalgu ignoreerida, kuni need täiesti käest ära lased. Kes neid ikka näeb, kas pole? Vale. Sina näed. Seega tee jalavanni, koori neid, niisuta veidi ja kanna lakikiht varbaküüntele. Tunned end koheselt paremini.

Alusta hommikut õige äratusega

Oled kohviarmastaja? Investeeri taimeriga kohvimasinasse, et sind ärataks värske kohvi lõhn. Oled tüdinud üles tõusmast karjuva kella või ärritava raadiosaatejuhi hääle peale? Hangi endale loomuliku heli ja valgusega äratuskell.

Uus vestlusteema

Inimesed kipuvad vestluses järjekindlalt ühtedesse teemadesse laskuma. Stimuleeri enda meeli ja julgusta teisi sama tegema ning leia iga päev üks huvitav uudisnupp, millega vestlust järgmiselt alustada: «Kas kuulsid, et ...? Mida sina sellest arvad?»

Keeldu nõu andmast

Kõige lihtsam tee negatiivsuse lõksu jäämiseks on osavõtt. Tee sõpradele teene: kui nad tulevad sulle oma probleeme kurtma, siis lase neil endil olukorras selgusele jõuda. Sama kehtib vastupidi – ära tüüta sõpru enda muredega. Keskendu lõbutsemisele!

Tõsta mööblit ümber

See võib tunduda tobedana, kuid isegi pisem muutus köögilaua või diivani asukohas annab toale – ja sinule! - uue tunde. Ning selleks pole raha vaja. (Nipp: kui pead suurt asja üksinda nihutama, siis pista nõuderätik eseme iga jala alla ning lükka. Kui sul on vaip, kasuta liugureid.)

Naerata väliselt

Isegi siis, kui sul pole millegi üle rõõmustada, võib sunnitud naeratus keha üle kavaldada ja enesetunnet muuta. Pealegi suhtuvad teised inimesed sinusse paremini, kui naeratad. Ning panedki veerema soojade tunnete lumepalli.

Imetle fotot

Londoni ülikooli uurija Andreas Bartelsi sõnul suurendab armsama pildi vaatamine aju verevarustust. Kujutle näiteks, et see inimene kallistab sind.

Lülita televiisor välja

Õnnelikud inimesed ei vaata televiisorit. Selle asemel nad suhtlevad, mis pakub püsivamat heaolu. Sa ei pea kõiki enda lemmikseriaale vahele jätma. Kui saad aga valida, kas vaadata midagi lihtsalt sellepärast, et see on eetris või viia sõber õhtusöögile, siis tead mille kasuks otsustada. Maitsev ja sinule kasulik!

Otsi informatsiooni

Oled hädas küsimusega, mis kuhugi ei kao? Leia vastused otsingumootoriga. Lugemine, kuidas teised samas olukorras on käitunud, võib sulle aimu anda, mida ise teha saaksid.

Söö avokaadosid

Avokaadod on kasulikud sinu nahale, juustele ja - mis kõige tähtsam – sinu südamele. Kuid kõigele lisaks teevad need head sinu meeleolule, kuna avokaado söömisel vabaneb kehas «heatuju kemikaali» endorfiini tulv.

Laula või ümise viisijuppi

Muusika kuulamine võib tuju heaks teha, kuid oma loo laulmine või ümisemine on veelgi parem. Proovi ühele enda lemmikmeloodiale sõnad välja mõelda ning laula seda siis valjult. Isegi kui su kass on ainuke, kes seda hindab, tunned end paremini.

Riku reegleid

Oma rada pidi käimine (eriti kui liigud vastuvoolu) on uskumatult joovastav ning tõstab enesekindlust. Siikohal pole soovitus midagi ebaseaduslikku korda saata. Võiksid vahel lihtsalt täpselt seda teha, mida tahad ning mitte seda, mida enda arvates peaksid tegema.

Erguta meeli

Lavendli, eukalüpti, rosmariini või sidruni lõhn aitab kiiresti mõtetes selgust luua. Eriti rahustavalt mõjub, kui teed uinaku lavendliga lõhnastatud padjal.

Külasta vaikset paika

Raamatukogus, muuseumis, aias ja teistes vaiksetes paikades saad puhata pöörasest argielust. Leia salapaik ja muuda see enda pühamuks – olgu siis tegemist tagahoovi või lugemissaaliga.

Andesta kellelegi

Uuringute kinnitusel kogevad inimesed, kes suudavad andestada, vähem stressi ja viha ning on optimistlikumad. Kui pead kellegi vastu vana vimma, siis oleks ehk aeg sellest vabaneda.

Veeda aega õnnelike sõpradega

Liiga sageli leiame, et meid ümbritseb muserdav negatiivsus. Heaks uudiseks on see, et õnn on tõepoolest nakkav. Uuringud näitavad, et õnn teeb õnnelikumaks kui raha. Ole koos positiivsete inimestega ning võid saada üheks neist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles