Spetsialist selgitab: kuidas mõjutab alkohol kaalulangetamist?

, Fitlap.ee keskkonna looja ja peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ilmselt oled kursis, et alkohol ei käi kuidagi kokku kaalu langetamise ja tervislike eluviisidega. Leidsime ühe põneva uuringu, mis avab natuke põhjalikumalt teema tagamaid. Asja selgitab Fitlap.ee keskkonna looja Heikki Mägi.

Uuringud näitavad, et isegi minimaalne alkoholi tarbimine suurendab märgatavalt kõhurasva hulka. Seda eriti meestel.

Euroopas korjati ühe suuremahulise uuringu käigus andmeid enam kui 250 000 inimeselt. Uuriti nende inimeste alkoholitarbimist ja elustiili.

Meeste puhul leiti:

  • Meestel, kes jõid vähemalt ühe alkohoolse joogi päevas, oli suurenenud risk kõhurasva tekkeks.
  • Põnev. Meestel, kes eelistasid veinile õlut, oli märgatavalt suurem kõhurasva hulk.
  • Mehed, kes olid kõvad alkoholitarbijad (rohkem kui 4 jooki päevas), olid selgelt ülekaalulisemad kui need, kes jõid vähem.
  • Mida rohkem mehed alkoholi tarbisid, seda rohkem nad ka sõid.

Naiste puhul leiti:

  • Õllelembestel naistel oli rohkem kõhurasva.
  • Naised eelistasid üldjoontes õlule veini. Sellel põhjusel on naiste puhul tulemused ka natukene ebaselgemad.

Sellegipoolest hakkab tunduma, et tarvbitud alkoholi tüüp (nt kas vein või õlu) omab suurt tähtsust ülekaalu tekkes, seda eelkõige kõhurasva tekkes! Lühidalt - õllejoojatel on rohkem kõhurasva.

Miks on oluline vältida alkoholi?

Tegemist ei ole pelgalt alkoholist saadavate liigsete kaloritega. Alkoholi tarvitamise ajal paneb sinu keha kõik muud ainevahetuslikud protsessid ootele. Ta tegeleb ainult alkoholi töötlemisega.

Sinu keha ei saa muuta alkoholist tulevaid kaloreid otse keharasvaks, vaid peab need ära kasutama. See tähendab seda, et rasvapõletus ja muu energiakasutus lükatakse edasi seniks, kuni alkohol on ära põletatud.

Joomine mõjutab ka sinu hormoone. Tõuseb stressihormoon kortisooli tase ja mõjutatud saab steroidhormoonide ainevahetus maksas.

Vähem meessuguhormoone tähendab meestele vähem testosterooni. Ja see ei ole üldsegi hea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles