Viis küsimust, mida endale esitada, kui tunned kadedust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaheldav, kas on üldse inimesi, kes poleks kunagi tundnud, mis on kadedus. Ikka tahaks omalegi seda, mis on teisel - uut autot, suurt korterit, kõrget palka jne. Ja kuigi võrdlemine rikub tuju, on seda väga raske mitte teha.

Kadedus on inimlik emotsioon. Kui kellelgi läheb paremini - ta saab vinge töö, ostab kodu või läheb põnevale reisile - lööb kade meel kui jalaga makku. Kuigi sõbra edu on tore, võib ta rõõmustav uudis siiski põhjustada masendust ja tunnet, et endal on kõik halvasti.

Selleks et kadedusest üle saada ja mitte lasta sel end hävitada, soovitab Greatist ennast veidi analüüsida ja alljärgnevate küsimuste abil lähemalt uurida, milles on tegelikult küsimus. 

Aga mis minul sellest?

Ütleme, et oled pikka aega vallaline olnud ja tunned end väga üksikuna. Su parim sõber on aga kõrvuni armunud ja leidnud enda kõrvale imelise kaaslase. Mis sul sellest tegelikult on? Kas see mõjutab kuidagi sinu väljavaateid armastuse leidmisel? Muidugi mitte! Jah, võimalik, et sõbral jääb sinu jaoks veidi vähem aega, kuid seda sama aega võid sa kasutada selleks, et kedagi enda kõrvale leida. Tegelikult on see ju tõestus, et igaüks võib leida hea partneri.

Mida ma võiksin sellest õppida?

Kui tunned, et kadestad kedagi, siis mõtle, mida võiks tema edu paljastada sinu oma soovide kohta? Näiteks sai kolleeg kopsaka palgatõusu. Kas ta käis seda ise küsimas? Kui keegi võttis suvega palju maha ja näitab Instagramis oma kõhulihaseid, siis kas ta leidis mingi uue ja laheda trenni või avastas toimiva toitumisplaani? Mõtle, mida sa saaksid sellest õppida ja kasuta seda teadmist enda kasuks. Ära lase kadedusel varjutada õppetundi, mis võiks olla sinu enda eduloo vundamendiks.

Mis minu enda elus hästi läheb?

Mõtle veidi järele, mille üle on sul endal uhke olla. Kadedus teeb meid tihtipeale enda saavutuste osas täiesti pimedaks. Samal ajal kui sa kadestad kedagi, kes oskab väga hästi avalikult esineda, võib tema kadestada seda, kuidas sa oskad sõnu ritta seada, millised juuksed sul on või kui õnnelik suhe sul on. Enda elu hüvedele tasub mõelda võimalikult tihti, kas või iga päev. Tänu sellele väheneb oluliselt tõenäosus, et sa läheksid endast välja, kui kuuled teiste häid uudiseid. 

Kuidas ma saaksin võrrelda end kellegi olulisemaga (iseendaga)?

Elu on pikk. Seda ei saa mõõta vaid päevade, nädalate ja kuudega, selleks kulub aastaid. Ära võta kellegi viimase aja edusamme eluaegse õnnena. Kui tahad tegelikult oma edust aimu saada, siis võrdle end vaid iseendaga. Meenuta, mis sa oled läbi elanud ja kui kaugele oled jõudnud. Mis sa oled elust õppinud ja mida omandanud. 

Mida näitab mu kadedus minu enda kohta?

Kui sa ärritud pidevalt üht kindlat tüüpi sündmuste peale, võib su negatiivne emotsioon paljastada midagi sinu enda kohta. Näiteks näitab see midagi, mida sa salamisi endalegi soovid. Võta kadeduse valusaid hoope kui innustavast jõudu, mis sind tegutsema utsitab. Näiteks kui töökaaslane hakkab palgatöö kõrvalt ajama oma äri või jõuab oma projektiga uuele tasemel, näitab see arvatavasti seda, et sama ettevõtlikkus peitub ka sinus. See on sus olemas ja ootamas, et sa midagi ette võtaks.

Lõpuks anna endale asu ja ära ole endaga nii karm. Selles pole midagi imelikku, kui tunned vahel, et kõik teised on edukamad ja osavamad kui sina. Enda teistega võrdlemine on aga ennastkahjustav ja ebatervislik. Keskendu iseendale ja ära ürita iga hinna eest teistega võistelda, sel pole mingit mõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles