Kaheksa märki, et su partneril on alkoholiga probleeme

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alati ei olegi nii lihtne aru saada, et lähedasel inimesel on alkoholiga halb suhe. Mõnikord võib partneri joomaharjumus tunduda normaalsena, kuid tegelikult on see läinud üle käte.

«Need, kes ei kuritarvita alkoholi, ei joo nii tihti või korraga nii palju, et see oleks probleemne,» ütleb Women’s Health Magis sõltuvusnõustaja ja võõrutuskliiniku direktor Jasmine Aranda. «Alkohoolik on alkoholi kroonilisest tarbimisest psühholoogiliselt ja füüsiliselt sõltuvuses ning tihtipeale ei suuda pärast alustamist enam lõpetada.»

Kahjuks võib sõltuvus tekkida ka tervetel ja õnnelikel inimestel. Kui kahtlustad, et su lähedasel on probleem, siis võib alljärgnevate märkide ära tundmisest olla kasu, et otsida professionaalset abi. 

  1. Ta joob selleks, et oma tuju tõsta. Pole kahtlustki, et alkohol võib teha rõõmsamaks, kuid kui su partner sõltub oma kuuspakist, et suudaks eluga üldse rahul olla, võib see olla märguanne tõsisemast probleemist. «Terve inimene saab rahuldust hobidest, trennist või ka lihtsast lõõgastavast hetkest, mil saab päeva lõpus oma elu üle järele mõelda,» ütleb Aranda.
  2. Ta joob selleks, et jääda purju. Kui märkad, et su kallim joob pidevalt end täiesti purju ja valdab ka sõnaliselt soovi täis jääda, on see alkohoolikule omase käitumise tunnus. «Alkohoolikud joovad sageli juba enne peole minekut, et seal edasi juua. «Sellega võivad nad soovida leevendada oma ärevust seal olevate inimestega kohtumise ees.» Räägi oma partneriga sellest, kuidas mõjub alkoholiga liialdamine sulle, teie suhtele, tema tervisele ja rahakotile.
  3. Tal on kahtlustäratavalt hea alkoholitaluvus. Enamasti tingivad inimese kaal, sugu ja toitumine selle, kui palju alkoholi keegi talub. Alkohoolik talub suuri koguseid, sest ta joob nii palju. See võib tekitada tõsist sõltuvust, organikahjustusi ja isegi surma, hoiatab doktor Tiffany Louise. «Kui ta joob võrdlemisi suure koguse alkoholi ja see ei tundu teda eriti mõjutavat, võib see olla märk, et tema kehas on tekkimas tolerantsus,» lisab ta.
  4. Jook on kõige tähtsam. Kui purju joomine on tema elus kõige tähtsam, võib selles süüdistada alkoholismi. «Alkoholisõltuvuse korral on jook palju tähtsam kui lähedastega koos veedetud aeg,» selgitab arst, et see on selge märk vajadusest abi järele. «Soovita oma partneril kellegagi rääkida ja luba, et toetad teda alkoholist loobumisel.»
  5. Ta on hakanud joomist varjama. Kui kallim ütleb, et peab kauemaks tööle jääma, aga koju jõudes on purupurjus, võib see olla märk, et tal hakkab tekkima (või juba on) alkoholisõltuvus. «Mida halvemaks läheb ta seisund, seda rohkem hakkab ta valetama joogikoguste või joomise sageduse kohta,» räägib arst. «Peagi võid märgata, et viinast saab tema lemmikjook, sest selle lõhna on lihtsam varjata kui teiste kangete jookide lõhna.» Paljud alkohoolikud, kes üritavad oma partneri eest probleemi varjata, tavatsevad peita jooki ebatavalistesse kohtadesse, et jätta muljet, nagu nende joomine oleks kontrolli all. 
  6. Tal on kaineks jäädes võõrutusnähud. Kui tal tekivad alkoholist hoidudes võõrutusnähud nagu peavalu, iiveldus, värinad, ärevus, ärrituvus või isegi hallutsinatsioonid või krambid, mis ajavad teda uuesti jooma, vajab ta ruttu abi. «Võõrutusnähud ilmnevad siis, kui teatud perioodiks alkoholist loobudes tekib negatiivne füüsiline mõju, sest on tekkinud füüsiline alkoholisõltuvus. Hallutsinatsioonide või krampide korral kutsu kiirabi ja pöördu kohe arsti poole,» hoiatab Aranda. 
  7. Ta jätkab joomist ka siis, kui teab, et sellele järgnevad halvad tagajärjed. Näiteks on ta korduvalt vahele jäänud purjuspäi sõitmisega või on vahetanud joomise tõttu töökohti ja läinud perega tülli. «Alkohoolik ei suuda täita oma kohustusi koolis, pere ees või tööl,» selgitab arst. «Kui ta varem sai kõigega laitmatult hakkama ja ühtäkki ei suuda joomise tõttu käia ka toidupoes või koosolekul, võib see käitumine olla märgiks, et tal on alkoholiga probleeme.» Nii ei riski ta ainult enda elu ja tervisega, vaid ohustab ka teisi.
  8. Ta ei tunnista oma probleemi. «Kahjuks saab sõltuvusest päriselt vabaneda alles siis, kui ta on valmis oma probleemi tunnistama ja abi otsima,» ütleb Aranda. «Kui su partner ei ole nõus muutuma ja edasi liikuma, siis võta arvesse, et sina pole selles süüdi ning see pole sinu teha, et ta oma tervise eest hoolitseks.» Paranemise nimel peab ta ise tegema otsuse, et tahab sõltuvusest vabaneda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles