Kaheksa toitumisnõustajate kaalualandamise salatrikki

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Vahepeal tundub, et igal nurgal leidub erinevaid kaalualandamise nõuandeid. Kui sa oled segaduses ning ei tea, mida teha, siis on see artikkel just sulle.

Women’s Health uuris toitumisnõustajatelt, millised on kõige olulisemad kaalualandamise salanipid, millest tasub kinni pidada, kui plaan tervislikuma eluviisi poole liikuda.

1. Ära keskendu süsivesikutele. Süsivesikute piiramine võib viia kaalunumbri languseni, kuid ainult siis, kui sellega koos langeb su üleüldine päevane kaloritarbimine. Kui sa aga väldid süsivesikuid, kuid korvad nende puudumise rasvadega, siis see ei mõika ning kaal võib hoopis lisanduda.

2. Ära kaalu. Kaalunumber ei pruugi näidata sulle kogu tõde, pealegi võib kaalunumber kõikuda, sõltuvalt ajast, mil end kaalud. See number võib olla küll oluline tervislikkuse näitaja, kuid teekonnal võta parem viidaks riided – kui püksid istuvad jalas paremini kui paar nädalat tagasi, on see olulisem kaalul ilutsevast konkreetsest arvust.

3. Naudi söömist. Kui sa ei pööra tegelikult tähelepanu sellele, mida sa sööd, ei võtagi sa kaalust alla. Toidule söömise ajal mitte keskendumine viib kiirelt ülesöömiseni. Seetõttu võta igal toidukorral aega selle nautimiseks – ning söö alati köögilaua taga.

4. Ära looda vaid tehnikavidinatele. Kuigi nutikellad ja muud seadmed on praegu väga populaarsed, ei tasu vaid nendele lootma jääda. On oluline teada, et need seadmed pole kunagi ülitäpsed ning kui kaal ei lange hoolimata sellest, mida seade näitab, ei ole su kaloraaž defitsiidis – nagu ta kaalualandamiseks peaks olema.

5. See, mida sa ei joo, loeb sama palju kui see, mida sa jood. Sa ilmselt juba tead, et limpsid ja peened kohvijoogid tasuks ära unustada, aga mida sa selle asemel jood? Kolm 680milliliitrist klaasi jääkülma vett aitab põletada kuni sada kalorit.

6. Suhtu kaalulangetamisse nagu abiellu, mitte juhusuhtesse. Dieedid, mis lubavad kiiret kaalukaotust, võivad tunduda erutavad. Kahjuks näitavad uuringud, et nende mõju kaob niipea, kui dieediga ühele poole oled saanud. Ära tee kaalu kaotamiseks midagi sellist, mida sa pole valmis elu lõpuni tegema. Kui sa pole kindel, kui raske üks või teine harjumus on, proovi seda paar nädalat, et näha, kuidas see sulle sobib.

7. Reisi alati koos snäkkidega. Paljud inimesed suudavad kaalualandamise režiimist kinni pidada igapäevaelus, kuid unustavad selle niipea, kui puhkus käes. Teadliku toitumise mõte on aga järjepidevuses, seega valmistu, kui on ette näha muutusi rutiinis. Varu endale tervislikke vahepalasid!

8. Söö armastatud toite harvemini. Viimased uuringud näitavad, et tark on süüa kolm-neli korda päevas (mitte pidevalt pisikesi portsjoneid) ning korralikult – nii ei pea sa liiga palju toidu üle mõtlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles