Ajaviiteleht aastal 1933: kas naine peab mehe ees häbenema?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarike suudlemas - või ehk flirtimas? Aasta 1913.
Paarike suudlemas - või ehk flirtimas? Aasta 1913. Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Kui arutada sugupoolte vahelisi küsimusi, tundub imelikuna, et peaaegu igal neist küsimustest ikka mitu lahendust on. Üks selliseid on ka naise vooruse ja häbitunde küsimus, mille üle on palju vaieldud. Nii kirjutas 1933. aasta 30. aprillil Abielulehe tasuta lisa Ajaviiteleht.

See on küsimus, mis nõuab eriti peenelt arenenud taktitunnet. Paljud ei pööra sellele küsimusele kuigi suurt tähelepanu. Ent neile olgi siin toodud mõned asjaselgitavad näited.

Ühes pisikeses provintsilinnas elasid noormees ja neiu, kes üksteist väga armastasid. Neiu minevik oli puhas, ta ise pärit heast perekonnast. Viimsel hetkel katkestas noormees siiski kihlused. Noormees põhjustas seda sammu sellega, et neiul puuduvat häbitunne. Abielu, kus puudub häbitunne, ei pidavat osutuma aga õnnelikuks.

Ka teises loos on tegev neiu, kes ei häbenenud. Ta oli kihlatud noormehega. Kuid needki kihlused katkesid. Olles kord armsamaga kahekesi, kattis neiu tema silmi suudlustega. Ta ütles ka igasuguseid meelitusi. Noormehele mõjus see aga eemaletõukavalt.

Nagu toodust näha, ei tohi naised häbenemist siiski nurka heita. Meie päevil tehakse sageli nii, kuid siiski on see eksisamm. Mehed armastavad alati lapsikult, otsides naise juurest ühtlasi luulelisi valesid.

Enamik mehi on armastust õppinud häbitute naiste juurest.

See madal armastus on neile hilisemas elus alati vastik. Nad ei taha näha midagi sellist, mida võis näha seal, kus armastati raha eest. Sellepärast nõuavad mehed ka häbitunnet neilt naistelt, keda nad tõsiselt armastavad.

On ka rikutud mehi. Need

kohtlevad eluseltsilist samuti nagu neid naisi, kellega olid sidemed nooruses.

Oma abikaasadelt röövivad niisugused mehed poolvägisi häbitunde. Seda tuleb kahetseda. Kui naiselt võetud häbenemine, on ta kaotanud palju. See naine ei häbene ka hiljem meeste ees peaaegu sugugi. Häbenemise tõttu on just suur osa naisi suutnu säilitada oma au ning hüljanud paljud lähenemiskatsed.

Tänapäeval patustab mood häbitunde vastu.

Naised on sageli sama palju riides kui riieteta. Täites moekäske täpselt, teevad naised sageli eksimusi.

Kui naine tahab võita ja köita mehe armastust, peab temal kindlasti olema arenenud häbitunne. See võlub meest ikka rohkem kui kõige suurem avalikkus. Kui naine ei oska enam häbeneda, on ta mehe silmis kaotanud palju oma võlust. See, mida peab nägema alati, ei suuda kunagi köita kestvamalt huvi, olgugi, et ta kord huvitav olnud. Naine, kes ei häbene, ei kaalu mehe silmis enam kunagi kuigi palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles