Küsime treenerilt: kas tihedalt söömine kiirendab ainevahetust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Ilmselt oled kuulnud soovitust süüa päeva jooksul palju väikeseid toiduportse? Mida rohkem toidukordi, seda kiiremaks väidetavalt sinu ainevahetus muutub. Sarnaseid soovitusi on täis kõik fitnessiajakirjad. Kus peitub tõde? Kas tõesti peab vormi saamiseks sööma seitse korda päevas või piisab ka neljast korrast? Müüti aitab kummutada treener Heikki Mägi.

Meenub enda noorusaeg, kui üritasin süüa vähemalt seitse (!) korda päevas, kirjutab Heikki Fitlap.ee-s. Pean tunnistama, et hetkel ei kujutaks seitse korda päevas söömist juba ajalises mõttes ette. Pere, töö, hobide kõrvalt on seda aega väga raske leida. Samas, kes meist ei tahaks olla heas vormis?

Kas rasvapõletus toimub tõhusamalt ja ainevahetus kiireneb läbi sageli söömise? 

Tegemist on ühe levinuima müüdiga, millel õnneks siiski tõepõhja all ei ole. Mitmete väikeste einete tarbimine ei oma otsest positiivset mõju meie ainevahetusele ega ole kaalu kaotamiseks absoluutselt vajalik.

Uuringuid selles vallas on tehtud omajagu…

Londonis King’s College’is uuriti, kas ja kuidas suurendab kuus korda päevas söömine päevast energiakulutust. Jõuti järeldusele, et kuus korda päevas söömine versus kaks korda päevas söömine ei muutnud päevast energiakulu. 

Limburgi ülikoolis Hollandis uuriti, kui palju mõjutab toidukordade arv valkude kasutamist ja päevast energiakulu. Avastati, et sagedasem söömine ei mõjutanud päevast energiakulu ega valkude kasutamist.

Maastrichti ülikoolis tehti uuring kahe grupi peal. Esimene grupp sõi kaks korda päevas (hommikusöögi ja õhtusöögi) ning teine grupp kolm korda päevas (hommikusöögi, lõunasöögi ja õhtusöögi). Leiti, et sagedasem söömine ei muutnud päeva lõikes absoluutselt kalorikulu, magamisaegset energiakulu ega seedimisele kuluvat energiahulka.

Inglismaal uuriti ebaregulaarse toitumise mõju kehakaalule ja ainevahetusele. Järeldati, et kolme toidukorra tarbijate ja üheksa toidukorra tarbijate vahel ei olnud märgatavaid erinevusi katsegruppide kehakaalus, näljatundes ega paastumisaegses ainevahetuses.

Optimaalne toidukordade arv

Nüüd on selge – sa ei pea sööma seitse korda päevas. Selleks pole mitte mingisugust vajadust. Aga milline oleks optimaalne toidukordade arv? Et kaal langeks ja isud ning nälg ei tuleks kummitama.

Soovitame süüa neli korda päevas. 

Neli korda päevas on piisav, et:

  • sinu kõht oleks täis;
  • keha ei läheks stressi;
  • toidukorrad ei juhiks sinu elu;
  • sul ei tekiks isusid;
  • sinu energiatase püsiks laes.

Toidukordade arvust on aga palju tähtsam ööpäevane toidu kogus kokku.

Oluline on toidu kogus, mille sa ööpäeva jooksul ära ära tarvitad. Ainult see määrab, kas võtad kaalus alla või hoopis juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles