Kas aluspükste kandmisest võiks tervise nimel loobuda? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suvisel ajal on naisi, kes loobuvad kergema ja õhulisema enesetunde nimel aluspükste kandmisest. Mõnikord ei jää muud ülegi, sest muidu jäävad püksikute jooned liibuva seeliku alt näha. 

Daily Mailile antud intervjuus paljastasid mitu naist, et on loobunud aluspükste kandmisest koguni aastaringselt, sest püksikud mõjuvad nende tervisele halvasti, põhjustades piinlikke infektsioone ja teisi tervisehädasid. On sel uskumusel tõsi taga? 

Günekoloog ja naiste seksuaaltervise ekspert doktor Elizabeth Eden ütleb portaalis Good Housekeeping, et tegelikult ei olegi aluspükse otseselt vaja. Me oleme püksikutega harjunud ja kanname neid, sest see on sotsiaalne norm. Mõned naised ei kujuta ettegi, et ei paneks aluspükse jalga, sest nad tahavad, et miski jääks palja naha ja pealisriiete vahele. Teised kannavad peale füsioloogiliste põhjuste püksikuid ka psühholoogilise vajaduse pärast. Nii tunnevad nad end mugavalt ja kindlalt.

Doktor Edeni sõnul pole põhjust karta, justkui põhjustaksid püksikud või ka nende mitte kandmine naisele terviseprobleeme ja põletikke. Siiski on mõned püksid paremad kui teised. «Ma soovitan kanda sellist aluspesu - mis vähemalt selles osas, mus puutub vastu genitaale - oleks puuvillast või siidist, sest naturaalsed materjalid lasevad õhku ja niiskust paremini läbi,» märgib ta. Sünteetilised materjalid on tihkemad, mistõttu suurendavad need seennakkuse ja potentsiaalselt põletikuliste reaktsioonide tekkeriski. Kui sul aga juba on seen, tuleks kindlasti vältida kitsa aluspesu ja stringide kandmist, mis võimendab ebameeldivaid sümptomeid. 

Naistele, kellele meeldib pesuga magada, soovitab arst puuvillast püksikuid, mis lasevad polüestrist paremini õhku läbi. Need, kelle nahk on jalgevahel hell ja kergesti ärrituv, võiksid tõepoolest proovida päeva või paar olla ilma püksikuteta, et anda nahale puhkust. Kindlasti ei maksa nahaärrituse korral aluspükse ööseks jalga jätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles