Tofu-maapähklikarri

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sandra Vungi

Populaarse retseptilehe taimetoit.ee loojal ja mitme kokaraamatu autoril Sandra Vungil ilmus neljas kokaraamat, mis keskendub seekord taimsetele õhtusöökidele. Raamatust leiab 70 taimset retsepti, millest üle poole on gluteenivabad. 

Et elu eriti lihtsaks teha, on Sandra raamatu lõppu lisanud neli nädalamenüüd koos poenimekirjadega. «Taimselt toitumine pole kunagi varem nii lihtne olnud,» ütleb Sandra.

«Kuna minu esimene kokaraamat «Kodused ja maitsvad taimetoidud» on olnud juba pikalt läbi müüdud, sain ma regulaarselt kirju, kus küsiti, ega seda veel kuskil saadaval pole. Kahjuks pidin alati ütlema, et raamatut tõepoolest enam müügil pole ning mul endalgi on vaid autorikoopia. Küll aga sain kirja lõppu lisada, et varsti ilmub minu uhiuus kokaraamat,» rõõmustab Sandra.

«Taimsed õhtusöögid» on nüüd ilmunud ja seda võib leida juba paljudest raamatupoodidest ja supermarketitest. Aga miks just õhtusöögid? «Sest õhtusöökidel lihtsalt on oma eriline roll,» arvab Sandra. «Kui päeva esimesel poolel on toidukorrad hektilised ja korduvad, siis õhtusöögid on pigem seltskondlikumad ja on rohkem aega koduköögis taimseid hõrgutisi meisterdada. Kindlasti ei tasu mõelda, et siin raamatus on pidulikud õhtusöögid, kuigi ka neid leidub. Tegu on ikkagi üdini praktilise kokaraamatuga, kust leiab rohkelt ideid just argiõhtuteks ning kiireteks ja maitsvateks taimseteks eineteks.»

Raamat algab praktiliste põhiretseptide ehk «Taimse köögi ABCga», liigub edasi kosutavate suppide ja salatite juurde, õpetab tegema taimseid kotlette, tutvustab lihtsaid ja kiireid pastaroogasid, paotab ahjusuud, et lasta valla hõrk pitsade ja pirukate lõhn, laob lagedale tõelised hitid korralike pearoogade näol ja lõpetab magusa tooniga – sest ka magustoidul võib õhtusöögil olla oluline koht. Sandra Vungi sõnul on raamatus nii lihtsaid retsepte kui ka väljakutseid köögis vilunud inimesele.

TOFU-MAAPÄHKLIKARRI

Kogus: neljale

Valmistamisaeg: 20 minutit

• 3 sl õli

• 1 sibul

• 2 suurt küüslauguküünt

• 2 sl peeneks hakitud ingverit

• 250 g kõva tofut

• 3 kuhjaga tl karripulbrit

• 150 g hakitud lillkapsast

• 150 g hakitud brokolit

• 750 ml keevat vett

• 5 sl tomatipastat

• 2 sl maapähklivõid

• 1 tl soola

• + serveerimiseks keedetud riisinuudleid või riisi

Aja paksema põhjaga pott kuumaks. Vala sinna õli ja lisa hakitud sibul. Prae paar minutit. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned ja ingver. Prae minutike. Lisa suuremateks kuubikuteks lõigatud tofu. Prae minut. Lisa karripulber ja prae veel minut-paar. Lisa hakitud lillkapsas, brokoli ja keev vesi. Lase kaane all keskmisel kuumusel podiseda, kuni lillkapsas on pehme. Selleks kulub umbes 10 – 15 minutit. Lisa tomatipasta, maapähklivõi ja sool. Sega korralikult läbi ja lase veel mõni minut podiseda. Serveeri näiteks riisinuudlite või riisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles