Hea teada: kuidas aidata kuiva nahka?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sinu nahk on stressis, kuiv või liigselt pingul? Kortsukesed ja jooned on kerged tulema, sära aga kiire kaduma? Kui sa vastasid jaatavalt, siis on sul tõenäoliselt kuiv või vedelikupuuduses vaevlev nahk. Tähelepanu: need ei ole üks ja sama asi! Kuidas aga vahet teha ja oma nahka aidata?

Kevaditi, kui pikk talv seljataga, mis meie nahka räsinud, vajab meie nahk erilist hoolt ja turgutust. «Vedelikuvaeguse käes kannatav nahk ei ole mitte niivõrd nahatüüp, kui et naha tervislik seisund,» vahendab lätlaste kosmeetikafirma Màdara dermatoloogiaprofessor Janis Kisist. «Seda võivad põhjustada keskkonnakahjustused, ärritust tekitavad tooted kui ka vananemine. Vedelikuvaeguse tulemusel ei ole nahk enam võimeline endas vett hoidma, on vastuvõtlikum pooride ummistumisele, aknele ning võivad tekkida sügavapõhjalised kortsud.»

Kuidas janu käes kannatavat nahka aidata? Professor Kisis soovitab jälgida toitumist, tarbida küllaldaselt vett ning kasutada nahahooldust, mis tasakaalustab ja tugevdab naha kaitsebarjääri.

Kuiv või vedelikuvaeguses?

Kuidas aru saada, millist tüüpi on sinu nahk? Kuiva naha põhjuseks on rasu puudus ning selline on nahk juba sünnist peale – nahk lihtsalt ei tooda piisavalt rasu ning tundub alati kuiv, seda pealaest jalatallani. Kuiva nahaga inimestel on kalduvus enneaegsele vananemisele ning sellisele nahale on parim õlirikas niisutaja, mis toidab, niisutab ja kaitseb nahka.

Vedelikuvaeguses naha põhjustajaks on vee puudus ning kompenseerimaks nahas vee puudulikkust, toodab nahk üleliigset rasu, kuid seejuures tundub siiski pingul ja kuiv. Sellist tüüpi nahk pole alati kuiv, kuid seda mõjutab keskkond – toitumine, aastaaeg, ärritavad tooted, vananemine jne. Samuti on seda tüüpi nahal kalduvus pooride ummistumisele ning akne tekkimisele. Kui nahka õigel ajal ei ravi, võivad selle tulemusel tekkida sügavapõhjalised kortsud. Sellise naha raviks on kõige parem kasutada vett siduvat niisutajat, mis suurendaks naha võimet endas vett hoida.

Kuna mõlemat tüüpi nahk on väljanägemiselt stressis, pingul, elutu tundlik ja ketendav, on väga oluline selgeks teha, täpselt milliseid kreeme kasutada.

Soovitame:

  • Origins Drink Up Intensive näomask, kus leidub avokaado ja aprikoosi niisutavaid toimeid, jaapani merevetika parandavaid ja taastavaid mõjusid. Sobib hästi kuiva ja kareda naha raviks.

     

  • Màdara SOS Hydra Recharge Cream, mis sobib nii vedelikuvaeguses kui kuiva naha turgutamiseks. See töötab niiskuse lukustajana, et nahka täita, kaitsta ning siluda. Põhjamaine pojengijuur kaitseb vananemise eest, linaseemned aitavad nahka niisutatuna hoida, hüaluroonhape stimuleerib kollageeni tootmist ning betaiin rahustab ning annab nahale siidise tunde.

     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles