Viis viisi, kuidas haiget saanud inimesed on õppinud teistmoodi armastama

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Emotsionaalne väärkohtlemine jätab hinge sügavad haavad ning muudab seda, kuidas inimene edaspidi suhetele läheneb.

Higher Perspective pani kirja viisid, kuidas armiliste hingedega inimesed on õppinud tavapärasest erinevalt armastama.

1. Nende suhted kulgevad aeglaselt. Kui keegi on langenud emotsionaalse väärkohtlemise ohvriks, ei hüppa nad pea ees uutesse suhetesse. Nad võtavad suheldes endale aega. Nad tahavad sind tundma õppida, enne kui lubavad endal tõsisemaid samme teha.

2. Nad on kahtlustavad. Kahtlustamine on nende jaoks normaalne ja loomulik. Nad ei võta midagi enesestmõistetavana ning kuigi nad võivad alati eeldada halvimat, on nende kogemus neid selleks õpetanud.

3. Nad hoiavad distantsi. Eriti deitimise varases faasis kipuvad nad eemale hoidma. Nad hoiavad sinuga ühendust, kuid ei lepi kohtumisi liiga lähestikku ning iga deidi lõpus lähevad nad koju – ja sina lähed oma koju. Neile meeldib ruum ja vabadus.

4. Nad on iseseisvad. Paljud emotsionaalselt väärkoheldud inimesed on pidanud õppima end uuesti tundma. Vägivallaga on raske leppida ja sellest on raske üle saada, taas enda jalgele ajamine on keeruline. Kuid kui nad on uuesti oma elu kätte võidelnud, on neil väga raske see vabadus käest anda – ja nad ei peagi seda tegema. Inimesed võivad olla suhtes ning jääda seejuures iseseisvaks.

5. Nad loodavad parimat, aga valmistuvad hullemaks. Kui inimene on üle elanud vägivaldse suhte, püüab ta olla tuleviku suhtes optimistlik, kuid ta ei saa lahti kuklas närivast kahtlusest. Seetõttu on neil ka siis, kui nad loodavad suhtest parimat, olemas tagavaraplaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles