Mida tasuks teada depressiooni ja ärevust põdevate inimeste kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaimse tervise probleemide eest pole keegi meist kaitstud. Ja me ei saa kunagi kindlad olla, mis toimub lähedase inimese hinges – haigused nagu depressioon ja ärevus ei paista ju kuidagi silma. Ent see ei tähenda, et lähedane ei kannataks.

Whisperi keskkonnas avaldasid depressiooni ja ärevust põdevad inimesed mõned ausad mõtted, mida teised võiksid nende kohta teada.

  1. «Ära alahinda mind sellepärast, et ma olen vaikne. Ma tean rohkem, kui ma ütlen. Ma mõtlen rohkem, kui ütlen. Ja ma panen tähele palju enamat, kui oskad arvata.»
  2. «Üks asi, mida ma üldse ei salli, on see, kui ma tahan kellelegi kurta… ja tema hakkab iseendast rääkima.»
  3. «Kui ma saan kellegi peale pahaseks, siis ma olen vait. Sest kui ma teeks sel hetkel oma suu lahti, siis võiks juhtuda midagi väga inetut.»
  4. «Depressioon ei pruugi sind tabada kell kolm hommikul. Vahel leiab see sind üles kell kolm pärastlõunal, kui oled sõpradega väljas ja te naerate üheskoos.»
  5. «Depressioon on see, kui sa ei hooli millestki. Ärevus on see, kui hoolid kõigest liiga palju. Ja kui sul on mõlemad, siis see on tõeline põrgu.»
  6. «Kas sa oled kunagi olnud nii kurb, et sa lihtsalt seisad duši all? Sa ei pese oma keha ega midagi. Sa lihtsalt seisad seal ja lased veel oma pähe voolata.»
  7. «Depressioon on see, kui… sa ei saa oma probleemidest rääkida ja arutad teiste probleeme, et enda omi varjata.»
  8. «Parem oleks, et 2016 on helge, sest ma olen alates 2012. aastast olnud kurb, üksik ja stressis.»
  9. «Tõstke käed, kui olete kunagi kirjutanud kellelegi «mul on su pärast hea meel», ent ise olete samal ajal nutnud.»
  10. «Ma ütleks, et umbes 60 protsenti lugudest, mida ma räägin, jäävad poolikuks, sest keegi segab vahele või ma taipan, et keegi ei kuula mind.»
  11. «Ma olen selline inimene, kes on valmis teiste nimel pingutama ka siis, kui ma tean, et nemad ei teeks minu heaks midagi.»
  12. «Depressioon on see, kui sul on iseendaga vägivaldne suhe.»
  13. «Ärevusega inimesele pole mõtet soovitada, et ta rahuneks maha. See on sama hea, kui öelda epilepsiahaigele, et ta lõpetaks hoogude saamise.»
  14. «Ma üritasin kõiki teisi õnnelikuks teha, enne kui taipasin, et mina olen see, kes on õnnetu. Vahel on tähtis olla isekas ja asetada end teistest ettepoole.»
  15. «Minu probleemiks on see, et ma ei suuda kunagi vihane olla. Ma annan alati teistele andeks, ka siis, kui nad pole seda ära teeninud.»
  16. «Kui ma olen oma sõpradega koos, siis ma tunnen alati, et mina olen üleliigne.»
  17. «Oled kunagi tundnud, et pakiks koti, võtaks passi ja jalutaks uksest välja? Ma tunnen seda kogu aeg.»
  18. «Mul on kõik korras, ma olen lihtsalt väsinud = depressioon on ligi hiilimas, aga ma ei taha sind sellega tülitada.»
  19. «Peidan oma depressiooni sageli huumori taha.»
  20. «Ma olen teiste jaoks see, kelle õlal nutta, aga mina ise ei saa kellegi õlal nutta.»
  21. «Koolis võiks lastele rääkida ka depressiooni, ärevuse ja toitumisharjumuste kohta, mitte ainult kiusamise kohta, sest vahel oleme ise need, kes teevad endale kõige rohkem liiga.»
  22. «Miski ei mõju sulle hävitavamalt kui su enda mõtted.»
  23. «Minult küsiti, milline depressioon on. Ma ütleks, et see on kui uppumine, aga samal ajal näed, et kõik teised su ümber saavad hingata.»
  24. «Ma ütlen teistele, et oma tundeid ja mõtteid võib väljendada, kuid ma ise hoian oma emotsioone enda sees.»
  25. «Lapse vaimne tervis on tähtsam kui hinded.»
  26. «Empaatiavõimel on oma hind. Ärevus, ülitundlikkus ja pidev tunne, et sinu eksisteerimine on teistele koormaks.»
  27. «Paanikahoo ajal on mul tunne, et mu pea karjub mulle, et ma oleksin parem mina. Sest see mina, kes ma praegu olen, pole piisavalt hea.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles