Kuus seksiteemat, millest oma teismelisele lapsele rääkima peaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noortele tuleb mõned teemad selgemast selgemaks teha.
Noortele tuleb mõned teemad selgemast selgemaks teha. Foto: SCANPIX

Kuigi see võib ebamugav tunduda, aitab oma noorukist lapse seksiteemaline harimine teda tervena hoida.

Paraku mõistab enamik teismelisi seksijuttu enda vanematest erinevalt, seetõttu on järgnevalt välja toodud kuus fakti, mida iga nooruk peaks teadma ja soovitused, kuidas mõtet arusaadavaks teha, kirjutas Health.com.

Esimese jutu tuum: kondoomi kasutamine ei ole nii tõhus – või lihtne – kui arvad.

Tõsiasi: kondoomid on õige kasutamise puhul peaaegu sama tõhusad rasestumisvastased vahendid kui beebipillid. Samuti vähendavad need märkimisväärselt suguhaigustesse nakatumise riski – ning inimese väljanägemise järgi ei saa tuvastada viirusekandjat.

Lisasoovitus: Baylori meditsiinikolledžis günekoloogia kaasprofessor Paul Fine sõnas, et paar võib kondoomi paigaldamiseni jõuda alles viimasel minutil ning kirehoos ei pruugi meesterahvas enda üle tavapärast kontrolli omada, seega pole vahend kunagi lollikindel. Pealegi võib rasedaks jääda enne seemnepurset erituva spermatosoididest tulvil vedeliku tõttu.

2002. aasta uuring ülikooliõpilastega näitas, et tihtipeale kasutatakse kondoomi valesti, libiseb see pealt ära või puruneb. Näiteks tunnistas 40 protsenti küsitletud meesterahvastest, et nad ei suutnud kondoomi tippu sperma jaoks ruumi jätta ning 15 protsenti olid enne vahekorra lõppu kondoomi eemaldanud.

Teise jutu tuum: kaitsmata vahekorra või kondoomi purunemise korral on võimalikuks päästerõngaks hädaabipill.

Tõsiasi: plaan B on SOS-pill, mis on kättesaadav apteekide käsimüügist ning mille võtmine vahekorrale järgneva 72 tunni sees võib vältida rasestumist, kuigi kõige tõhusamalt mõjub tablett kohe pärast vahekorda manustamisel.

Lisasoovitus: paljud naiste terviseorganisatsioonid soovitavad osta SOS-pill enne tegelikku vajadust, et hädaolukorras oleks tablett kohe käepärast.

Kolmanda jutu tuum: teismelised ja noored täiskasvanud võivad kuuluda suguhaiguste riskirühma.

Tõsiasi: Tänavusest rahvusvahelisest uuringust selgus, et suguhaigustesse nakatuvad kõige rohkem 15- kuni 24-aastased noored. Uuringu järgi on peaaegu pool seksuaalselt aktiivsetest noortest kaitsmata seksuaalvahekorras olnud, kuigi Eesti Seksuaaltervise Liidu juhatuse liige Made Laanpere sõnul näitavad Eestis tehtud uuringud vastupidist ja noored kasutavad esimeses vahekorras rasestumisvastaseid meetodeid järjest enam.

Lisasoovitus: sõltuvalt lapse seksuaalkäitumisest tuleks haigusi kontrollida sageli (iga paari kuu tagant) või näiteks püsisuhte puhul iga paari aasta järel. Suguhaiguste eksperdi H. Hunter Handsfieldi sõnul peaksid noored korra aastas tegema HIV, süüfilise, klamüüdia ja gonorröa testid.

Neljanda jutu tuum: osal suguhaigustel ilmneb vähe või pole üldse sümptomeid.

Tõsiasi: naised võivad põdeda gonorröad, klamüüdiat, hepatiiti, HI-viirust ja süüfilist ilma nähtavate sümptomiteta. Klamüüdia on seksuaalsel teel leviv bakteriaalne infektsioon, mille algusfaasis tavaliselt sümptomid puuduvad, kuid haiguse pikaajalised mõjud on väga tõsised, eriti naiste viljakuse seisukohast.

Lisasoovitus: suguhaiguste spetsialist Washingtoni ülikoolis, Jeanne Marrazzo, soovitas noortel naistel kord aastas klamüüdia kontrollis käia. Ta lisas, et mitme seksuaalpartneri puhul võiks end sagedamini testida. Kuna klamüüdiat saab kontrollida lihtsa uriiniprooviga, siis ei pea selleks laskma täielikku läbivaatust teha.

Viienda jutu tuum: kui oled seksuaalselt aktiivne täiskasvanu, siis oled ilmselt kokku puutunud inimese papilloomviiruse (HPV) sajast tüübist päris mitmega, millest üle 30-e levivad sugulisel teel ning tõenäoliselt pole sul endal neist aimugi.

Tõsiasi: HPV on emakakaelavähi ja genitaaltüügaste peamiseks põhjuseks.

Lisasoovitus: Võimalike HPV põhjustatud emakakaela rakumuutuste kontrollimiseks peaksid kõik naised kord aastas PAP-testi tegema. Handsfieldi sõnul võiksid alla 26-aastased naised kaaluda HPV vastu vaktsineerimist.

Kuuenda jutu tuum: beebipill teeb enamat kui raseduse ennetamine

Tõsiasi: tänaseks on beebipillid nõnda ohutud ja tõhusad, et mõnes riigis on need lausa retseptita saadaval. Sõltuvalt ravimi koostisest võib tablett:

  • vähendada menstruaalverejooksu kevveresusest ohustatud naistel,
  • vähendada valulikke perioode,
  • vähendada emakakaela põletiku ja munasarjavähi riski,
  • ravida menstruatsiooni ajal ilmnevaid tujukõikumisi,
  • vähendada kerget või mõõdukat aknet.

Lisasoovitus: kuigi beebipill on ohutum, kui kunagi varem, võib sel siiski olla väiksemaid kõrvalmõjusid – näiteks rindade tundlikkus, peavalud, iiveldus, mis taanduvad enamasti paari kuu pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles