Uuring: naised võivad olla meestest paremad programmeerijad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Värske uuring näitab, et naisprogrammeerijate kirjutatud koodi hinnatakse kõrgemalt kui meeste oma, kuid seda ainult juhul, kui pole teada, et selle taga on naine.

USA teadlased analüüsisid avatud lähtekoodiga tarkvarajagamisteenuse Github kasutajaid, keda on üle 1,4 miljoni, edastab BBC.

Leiti, et naiste poolt tehtud koodimuudatusi aktsepteeriti suurema tõenäosusega kui meeste muudatusi. 

Uuring ootab veel kinnitust, mis tähendab, et sellele peavad oma hinnangu andma vastava ala eksperdid. 

Caly Poly ja Põhja-Carolina ülikooli infotehnoloogiaosakonna teadlased uurisid ühe päeva jooksul (1. aprillil 2015) kasutajaid, kes Githubi sisse logisid. Github on tohutu suur arendajate keskkond, mis ei nõua oma 12 miljonilt kasutajalt infot soo kohta. See õnnestus teadlastel umbes 1,4 miljoni kasutaja puhul siiski välja selgitada tänu kasutajaprofiilidele või e-maili järgi, mida sai kindlalt siduda Google + kontodega. Uurijad võtsid arvesse, et kuigi see meetod võis ohustada kasutajate privaatsust, ei olnud neil kavas isikuandmeid avaldada. 

Nii leitigi, et kui naiste muudatusi aktsepteeriti 78,6 protsenti, siis meeste omi 74,6 protsenti. 

Tulemuste välja selgitamisel võeti arvesse erinevad potentsiaalseid mõjutegureid nagu näiteks seda, kas naised reageerivad vaid juba teada-tundud probleemidele; kas nende panused võiks olla pikkuse poolest lühemad ja seega ka kergemini hinnatavad või milliseid programmeerimiskeeli nad kasutavad. Selliseid seoseid ei leitud. 

Ada Lovelace. Foto: Scanpix
Ada Lovelace. Foto: Scanpix Foto: Personalities/

Veelgi olulisem leid selles uuringus on aga selge eelarvamus naiste suhtes. Nimelt kiideti palju suurema tõenäosusega heaks nende naiste arvamus, kelle sugu ei olnud profiili järgi tuntav, ning rohkem mõisteti hukka nende naiste arvamus, kelle profiilist tuli selgelt välja, et tegu on naisega. 

Eelarvamused

«Kõrvalseisjatena näeme tõendeid eelavamuse kohta sugude suhtes: naiste heakskiidumäär on sooneutraalse profiili puhul 71,8 protsenti, kuid langeb 62,5 protsendile siis, kui sugu tuleb profiilist välja. Sama langus esineb ka meeste puhul, kuid mõju ei ole niivõrd suur,» seisnes uuringus. «Meie tulemused näitavad, et kuigi naised Githubis võivad olla üldiselt asjatundlikumad, on nende suhtes ikkagi eelarvamus.»

Kuigi naisi üritatakse meelitada rohkem tehnoloogiavaldkonda, ei ole siiski paljud suurettevõtted suutnud oma meeskondi mitmekesistada. Nii soo kui rahvuse poolest on kõige rohkem probleeme rohkem tehniliste ametikohtade puhul. 

Möödunud aasta andmete põhjal on Facebookis tehnilistel ametikohtadel tööl vaid 16 protsenti naisi ning Google’is 18 protsenti. 

Uus uuring on aga väga julgustav, usub arvutiteadlane doktor Sue Black. «Ma arvan, et naiste huvi mitte ainult programmeerimise, vaid ka igasugu teiste tehnikaalaste ametite vastu, on järgmiste aastate jooksul hoogsalt tõusmas,» kommenteeris ta uuringut. «Teadmine, et naised on osavad programmeerijad, jõustab suhtumist, et see tuleb kasuks kõigile, kui tehnoloogiaaladel töötab rohkem naisi.»

«Oli ju naine - Ada Lovelace - see, kes tarkvara idee üldse välja mõtles, me võlgneme talle selle, et julgustame ja toetame naisi tarkavartööstuses rohkem kaasa lööma,» lisas doktor Black.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles