Kui ohutud on meie hobid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keegel
Keegel Foto: SCANPIX

Kokkupuude bakteritega on viimane asi, millele osturetkel või arvutiga töötades mõtleme. Uurijate sõnul võib aga igapäevaste harrastuste näol olla tegemist ohuallikatega.

Salfordi ülikooli külalisprofessori Lisa Ackerley koostaud uuring tõstis esile meie lemmiktegevuste tervist ohustavad tegurid, vahendas FemaleFirst.

Kodused kokandustunnid

Kodus katsetavaid kokandushuvilisi võib ohustada Campylo-bakter, mis tekitab kõhulahtisust. Bakter võib jääda toorelt kanalt pesemata kätele, lõikelaudadele ja nugadele – igal aastal põhjustab see 300000 toidumürgituse juhtumit.

Aiatööd

Näpud mullaseks teheses võib kokku puutuda Toxocara canis ümarussiga, mille munad satuvad pinasesse loomade väljaheidetega. Halvimal juhul võib parasiit tekitada silmaprobleeme ning haiguskoldeid kopsudes, maksas, südames ja ka ajus.

Osturetk

Iga kuues naine peab ostlemist lemmikajaviiteks. Kuigi tegevus näib ohutu, võivad pea kõikjal – alates riietuskabiini ukselingist kuni kassaterminali nuppudeni – pesitseda bakterid (nagu MRSA) ja viirused.

Söögid ja joogid

Sõpradega väljas käies puutuvad bakteritele vastuvõtlikud käed kokku näiteks pähklitega baariletil või ühiste küüslauguleivakestega. Isegi käte raputamisel võivad pisikud ühelt inimeselt teisele kanduda. Kui keegi peaks veel pähklitele allergiline olema, võib bakterite levitamine saatuslikuks osutuda.

Lemmikloomad

Kuigi loomad võivad olla inimeste parimad sõbrad, siis ekspertide sõnul on nad käte suurimad vaenlased. Väljaheidete koristamisel, liivakasti puhastamisel ja ka lemmiku paitamisel võib külge saada baktereid ja parasiite, mis põhjustavad näiteks kõhulahtisust.

Arvutimängud

Vaevalt paljud mängurid punkte kogudes bakteritele mõtlevad, kuid pultidelt ja tehnikalt võivad nahale sattuda bakterid (näiteks Staphylococcus aureus) ja viirused, mis võivad põhjustada põletikke, kõhulahtisust ja oksendamist. Inimeste puhul, kes mängimise ajal näksivad, võivad pisikuid otse kätelt suhu sattuda.

Suurüritused

Igal aastal korraldatakse erinevaid summereid ja folgipidusid ja teisi üritusi, kus inimesed pidutsevad ja magavad väljas. (Kogemata) karjamaal telkides võib sattuda aga kolibakteri otsa, mis võib põhjustada kõhukrampe, kõhulahtisust, iiveldust ja halvimal juhul isegi surma.

Jõusaalid

Jõusaali liikmeskaardi omamine ei pruugi tagada, et teatakse masinatel ja riietusruumides pesitsevatest terviseohtudest. Treeningvahendite käepidemetele võivad jääda bakterid (näiteks Staphylococcus aureus) ja viirused, mille tagajärjel võivad tekkida nahalööbed või ka gripp.

Hobikeegel

Bowlingu-kuuli sõrmeaukudes võivad pesitseda salmonella ja kolibakter ning kinnituda sõrmeotstele ja küünte alla, mis on kätel suurim bakteritepesa. Kui eelmine mängija pärast tualettruumi kasutamist käsi ei pesnud, siis kes teab, mis tema küünte all leiduda võib.

Tantsupeod

Tantsimine võib küll palju rõõmu pakkuda, kuid ekspertide sõnul võivad niisketel kätel väga edukalt paljuneda näiteks Shigella-bakterid, mis võivad põhjustada salmonellamürgistust.

Lisa Ackerley sõnul peaksid inimesed mõtlema oma kätele kui bakterite läbikäiguhoovile, mis aga ei tähenda, et hügieen peaks saama kinnisideeks. Faktide tundmine aga aitab märkimisväärselt haigusi ennetada. Terviseriskidest hoidumiseks on esmatähtis käte hügieen – ei tohi unustada käte pesemist pärast mustusega kokku puutumist ja enne söögi valmistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles