Viljatusravi vajav paar saab nüüd vähendada lapsel geneetiliste haiguste tekkeriski

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tunnustatud reproduktiivmeditsiiniteadlase Andres Salumetsa juhtimisel avati 2016. aasta jaanuari alguses uus viljakuskliinik Fertility Clinic Nordic. Uudse teenusena pakub kliinik süvendatud geneetilisi uuringuid patsientidele ja munarakudoonoritele, et vähendada geneetiliste haiguste riski sündivale lapsele.

Prof Salumets –  olles nii Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse juhatuse esimees, Baltic Fertility Society president kui ka suurima rahvusvahelise viljakuse assotsiatsiooni ESHRE juhtkomitee liige – on leidnud aega, et käivitada uus kliinik. Mõte uue kliiniku asutamiseks sündis läbi pikaajalise rahvusvahelise teaduskoostöö. 

Fertility Clinic Nordic tegevust iseloomustab pigem viljakuskeskuse mõiste, kuna viljakusalasele nõustamisele on oodatud ka terved naised ja mehed ning viljatusravisse on kaasatud günekoloog, uroloog-androloog, endokrinoloog, embrüoloog, toitumisspetsialist ja vajadusel psühholoog. Professor Salumets leiab, et Eestis on ruumi kliinikul, kus viljakusnõustamisel ja viljatusravis kasutatakse teaduslikku lähenemist ja geneetika uusimaid võimalusi. «Soovime pakkuda terviklahendust kõikides viljakusalastes küsimustes. Viljatusjuhtumid on enamasti kompleksne kombinatsioon erinevatest mehe ja naise terviseprobleemidest. Seetõttu tagab teaduslik lähenemine, põhjalik diagnostika ning eriarstide koostöö eduka raviprotsessi,» kommenteerib Salumets uue kliiniku tööd.

Naistele, kellel on probleeme munarakkude kvaliteediga, pakub Fertility Clinic Nordic sarnaselt teiste Eesti kliinikutega munarakudoonoritepõhist viljatusravi. Kuid erinevalt teistest kliinikutest on viljatusravi vajaval paaril võimalik geneetiliselt sobitada nii munaraku doonorit kui ka tulevast isa, et vähendada raskete geneetiliste haiguste riski sündival lapsel. «Geneetiline sobitamine ehk inglise keeles genetic matching, mida patsiendi soovil rakendame, kontrollib riski paljude geneetilise haiguste suhtes. Välistame, et ema või munaraku doonor ning lapse isa ei päranda lapsele riski haigestuda mõnda raskesse geneetilisse haigusesse. Seega tagab uus meditsiiniteenus Eestis suurema kindlustunde tulevastele lastevanematele,» sõnab Salumets.

Fertility Clinic Nordic avas uksed käesoleva aasta jaanuari alguses ja ootab eriarstide vastuvõtule viljakuse testimist soovivaid ja viljatusravi vajavaid patsiente. Kliinik asub Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles