Miks meile meeldib kuulata kurbi laule?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Adele andis mõni aeg tagasi välja laulu «Hello», läks internet hulluks. Tegemist on nii ilusa ja liigutava lauluga, et nii mõnigi pidi tunnistama, et laul tõi lausa pisarad silma. Ent tundelisus ja kurblikkus on ka põhjuseks, miks inimesed Adele'i muusikat armastavad.

Adele'i muusikukarjäär on lausa üles ehitatud lauludele, mis räägivad südamevalust. Samas ei naudi keegi meist ju õnnetu või kurb olemist. Tekib küsimus, et miks me taolisi laule kuulame, kui me teame juba ette, et need teevad kurvaks? Tuleb välja, et teadlased on sellele küsimusele vastuse leidnud, kirjutab Psychology Today.

Tokyo kunstiülikoolis viidi läbi uuring, mille raames paluti vabatahtlikel – kelle seas oli nii muusikuid kui ka mittemuusikuid – kuulata kurbi ja õnnelikke laule ning seejärel hinnata nende ettekujutust muusikast ja enda emotsionaalsest seisundist. Tulemustest selgus, et kurvad laulud kutsusid esile vastuolulisi tundeid, sest kurb muusika «oli traagilisem ja vähem romantilisem, kui nende endi tunded». Teadlased järeldasid sellest, et muusika, mida inimesed kuulasid, oli kurvem kui nende endi elud, mistõttu kurb muusika ei muutnud nende tuju kurvemaks.

«Kurb muusika võib esile kutsuda nii romantilisi kui ka kurbi tundeid. Inimesed, hoolimata oma muusikalisest taustast, kogevad neid tundeid, kui nad kuulavad kurbi laule,» kirjutasid teadlased uuringu kokkuvõttes. Seega tuleb tunnistada, et kurvad laulud tekitavad meis millegipärast hea tunde, sest kui need muudaksid meid väga õnnetuks, siis ei tahaks keegi meist sellist muusikat kuulata.

Teadlased märkisid ka seda, et läbi muusika või kunsti kogetav kurbus võib olla meeldiv, sest see «ei kujuta meie turvalisusele otsest ohtu». 

Pane end proovile, kuula näiteks Adele'i ülimenukat hitti. Mis tundeid see sinus tekitab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles