Mis valemiga naised kõrgetel kontsadel püsti püsivad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale tasakaalu vajavad naised kõrgete stiletode kandmiseks ka ohvrimeelt, sest loobuda tuleb nende nimel nii mõnestki mugavusest.
Peale tasakaalu vajavad naised kõrgete stiletode kandmiseks ka ohvrimeelt, sest loobuda tuleb nende nimel nii mõnestki mugavusest. Foto: SCANPIX

Nii mõnelegi võib arusaamatuks jääda, kuidas suudavad naised kõrge kontsaga (vahel ka ülikõrge) kingadega käies hoiduda pikali kukkumast. Vastuseks sellele on teadus.

Lady Gaga võib 25 sentimeetri kõrguseid kontsakingi kanda küll puhtalt show-elemendina, kuid juba seitsme sentimeetri või kõrgemate kingadega käimine jääb paljudele mõistmatuks – isegi teadlastele, kirjutati uudisteportaalis FoxNews.com.

Liverpooli ülikooli füüsik Laura Grant tunnistas, et paljudel tema kollegidel pole mingeid probleeme kvantmehaanika mõistmisega, küll aga tundub neile arusaamatu, kuidas saavad naised kõrge kontsaga kingi kanda.

Samas tundub turvaliste stiletode valem üsna lihtne: kaks osa ohverdust ja tükk tugevat terast, sõnas ühe suurima naistekingade tootja Nine Westi loovjuht Fred Allard. Tema sõnul on terasvarras paigaldatud kinga kujust lähtuvalt turvalisuse ja kindluse tagamiseks.

Kuidas aga terase ja plastiku toel kõndida saab? Tuleb välja, et selleks on olemas eraldi valem. 2004. aastal lõid Surrey ülikooli teadlased kõrgete kontsade ohutuse võrrandi, milles arvestatakse suurusnumbrit, Pythagorase teoreemi ja mitmeid sotsioloogilisi näitajaid: h = Q x(12+3s /8).

Valemi muutujateks on võetud näiteks kinga esteetilisus, kandmise kogemus, mitu kuud jalanõu on moes olnud ja isegi tarbitud alkoholi kogus. Võrrandi looja Paul Stevensoni sõnul mängib rolli ka jalanõu maksumus. Tema sõnul on selge, et kallima kinga puhul võib taluda ka kõrgemat kontsa.

Tegemist pole küll päris teadusega, kuid sellegipoolest annab valem stiletokandjaks pürgijatele aimu, kui kõrgeid kontsi nad taluksid. Enamus juhtudel tundub 13 sentimeetrit maksimum olevat, kuigi Allardi kinnitusel Nine West kõrgusele piiranguid ei tee.

Kõrgete kontsakingade kandmiseks on lisaks tasakaalule vajalik ka ohverdus. Ohvriks tuleb tuua mugavus, praktilisus, kindlus, liikuvus ning mõningal juhul isegi tervis – näiteks on ette tulnud põlve-, puusa, jala- ja seljavigastusi.

Terviseriske selgitab samuti teadus. Naise keha massi kannab nimelt pea täielikult tilluke konts, mis loob väiksele piirkonnale tohutu surve – suurema kui 2,7 tonni kaaluv elevant. See seletab ka, miks elevandid saavad rohul kõndida ja naised oma tikk-kontsadega maasse vajuvad.

Väga suur surve mõjutab kingakandjat kannast seljani, mis seletab stiletode ohtu tervisele. Siiski võivad kontsaga kingad ka heaolu tõsta. Stiletoarmastaja ja kahe lapse ema Dani Gooch märkis, et need tõstavad tema enesehinnangut ning sama kinnitas kingadisainer Terry DeHavilland: «Inimeste sõnul on need jalgadele halvad, kuid vaimule head. Kumb on tähtsam?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles