Dermatoloog hoiatab: sperma näohoolduseks ei sobi!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Internetis on hoogu kogumas müüt, et sperma hõõrumine näonahale on väga kasulik ja teeb naha ilusaks. 

Seemnevedeliku kui tasuta näohooldusvahendi kasulikkusest rääkisid esimestena toonane Cosmo toimetaja Helen Gurley Brown ja näitlejanna Heather Locklear. Kuigi paljud on seda pidanud naljaks, siis on ka neid, kes tõsimeeli peavad spermat heaks näomaskiks. Üks neist on iluvlogija Tracy Kiss, kes põhjalikus õpetusvideos kiidab spermat taevani ja väidab, et ravib sellega oma roosvistrikke. 

Kuigi Kiss on enda sõnul sperma abil näonaha olukorda oluliselt parandanud, hoiatab dermatoloog Cybele Fishman portaalis Yahoo Health, et seemnevedelikku ei tohiks kindlasti nahale hõõruda. Eriti veel need, kes kannatavad roosvinnide või ekseemi käes. 

Kuna spermid elavad paremini aluselises keskkonnas, on sperma aluseline. Inimese nahk seevastu on happeline. «Kui sinna panna aluselist ainet nagu sperma, rikub see nahabarjääri,» selgitab arst. «Kuigi eriti halvasti mõjub see roosvinnide või ekseemiga nahale, on nahabarjääri häire halb igaühele, sest teeb naha nakkustele ja oksüdeerivatele ainete vastuvõtlikumaks. Need hävitavad nahas kollageeni ja elastiini, mis omakorda kiirendab naha vananemist.»

Seega ei tohiks isehakanud kosmeetikute nõuandeid sugugi puhta kullana võtta. Sperma ei tee nahka nooremaks, vaid vastupidi – kiirendab selle vananemist. 

Oma videos räägib Tracy Kiss, et saab spermat iga päev oma meestuttavalt, kes laseks selle muidu raisku. Ka see on doktor Fishmani selgitusel ohtlik, sest seemnevedeliku kaudu levivad mitmed suguhaigused. Kui nakatunud sperma satub nahal haavakesse, võib naine jääda haigeks. See on küll vähetõenäoline, kuid siiski võimalik. Isegi kui sperma annetaja on usaldusväärne tuttav, ei saa kunagi kindel olla, kui puhas tema sperma on. 

Kui keegi räägib, et sperma on nahale kasulik, sest selles on tsinki ja vaske, mis peaks nahale hästi mõjuma, siis pole sellest arsti sõnul suurt kasu, sest mõlemat on seemnevedelikus niivõrd vähe. «Nende mineraalide saamiseks on palju lihtsamaid võimalusi,» tuletab ta meelde, et akneraviks sobivaid kreeme saab apteegist ja kosmeetikapoodidest. 

«Kui olemas on nii palju suurepäraseid vananemisvastaseid tooteid, siis miks ometi peaks keegi omale spermat näkku hõõruma?» ei hoia nahaarst end tagasi. «Ka mina pooldan naturaalseid nahahooldusvahendeid, kuid sperma on liig mis liig. Kord oli mul patsient, kes ravis oma aknet uriiniga. See, et sa saad midagi teha, ei tähenda, et sa peaks seda tegema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles