Ka sina võid olla petja: seitse moodust, kuidas sa märkamatult kallimale valetad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljud peavad petmist suhtes kõige rängemaks reetmiseks. Aga olgem ausad, keegi ei hakka truudusetuks üleöö. Tiivaripsutamisele eelneb tegelikult mitmeid teisi väiksemaid ja suuremaid  valesid, mis vaikselt aga kindlalt õõnestavad hea paarisuhte alustalasid. 

Otsesõnu valetamine on teadlik tegevus, kuid tihti reedame me oma partnerit seda endale teadvustamata, kirjutab Fox News. Näiteks võib selle alla lugeda kolleegiga flirtimise, pikad salajased vestlused endise kallimaga ja muudki. Samas on need märkamatud apsud, mis teevad suhtele kõige rohkem kahju ja võivad viia päris truudusetuseni. 

Sul on salajasi suhteid. Abieluväliseid suhteid on peaaegu kõigil. On ekse, kellega ollakse veel sõbrad; on kolleege, kellega saab koos nalja teha; on parimaid sõpru, kellega jagatakse oma kõige suuremaid saladusi. Kõik see on normaalne ja tervitatav. Probleemseks muutuvad need suhted siis, kui need katavad emotsionaalseid vajadusi, mis püsisuhtes jäävad rahuldamata. 

Õnneks on lihtne välja selgitada, kas oled isegi selles patus süüdi. Küsi endalt, kas käituksid täpselt samamoodi ka siis, kui su kallim seiskas teie kõrval? Kui vastus on ei, oled läinud üle piiri. 

Sa varjad raha. Ajakiri Money uuris tuhandelt paarilt, mille pärast nad kõige rohkem tülitsevad ja keegi vast ei üllatu, et 70 protsenti märkis vastuseks «raha». Raha osas valetamine on jällegi teadlik tegevus - sa kas varjad oma kulutusi, mängusõltuvust või raha sukasäärde peitmist. 

Ei, salajane raha kohta valetamine ei ole tühine. Kui sul on probleeme sõltuvusega, pead kiiremas korras professionaali abi otsima ja ka oma kallimale kõik üles tunnistama.

Sa kirud oma kallimat teistele inimestele. Kallima kohta kaebamine on keeruline probleem - seda teevad kõik! Oluline vahe on aga selles, kas kallima suunas lipsab midagi negatiivset üle huulte vahel harva või sa räägid temast halvasti taga pidevalt ja häbitundeta. Ühelt poolt on see lihtsalt lugupidamatu, teiselt poolt tekitab küsimuse, miks sa üldse siis temaga koos oled? Ja mida ütleb see sinu kohta, kes sa oled tema enda kõrvale valinud?

Kui sa räägid oma sõpradele elukaaslasest ainult halba, jäävad tema head omadused teistele täiesti tundmatuks, isegi kui nad võivad neid oma silmaga näha. Tahad kurta, kurda terapeudile. 

Sa alandad oma elukaaslast teiste juuresolekul. Sarkastilised märkused ja silmade pööritamine võivad vihaga tunduda täiesti süütud tembud, kuid kallimale teevad need väga haiget. Seltskonnas oma partneri pilkamine saadab talle sõnumi, et teie suhe ei ole püha ja avalikult musta pesu pesemine rikub teie suhte privaatsust.

Nii mängite justkui kohutavat seebiooperit, mida seltskonnakaaslased üritavad küll ignoreerida, aga samal ajal huvitunult vaatavad. Nagu halb tõsielusari, millel pole käsikirja. 

Sa valetad oma tunnete kohta. Emotsionaalne valelikkus võib avalduda mitmel moel. Näiteks oled nõus tegema midagi, mis sulle tegelikult ei meeldi ja valetad, et nii sobib küll. Samal ajal põled ise vihast ja ootad kannatamatult pääsemist. Partneri reetmine on ka see, kui valetad orgasmi saamise kohta. Kõige kahjulikum on aga emotsionaalne valelikkus siis, kui õigustad sellega oma väärtegusid. 

Kui saad isegi sisimas aru, et oled teinud midagi sellist, mis on tegelikult vale, üritad ennast (ja oma partnerit) veenda, et kõik on õige. Mõnikord liialdad, mõnikord pisendad olukorda. Ise aga tead, et sa pole nii süütu midagi.

Sa oled lihtsalt isekas. Suhtes avaldub isekus näiteks selles, kui palju aega oled valmis kallimaga veetma, kuidas sa käitud voodis ja kui palju tähelepanu talle osutad. Vahel võib kahtlemata rohkem endale mõelda, ka see tuleb suhtele kasuks. Ent kui selline käitumine on järjepidev, näitad kallimale, et sul oleks üksi parem. 

Kui sa ei arvesta oma kallima tunnetega, ei ole teil koos pikka pidu. Tema tunded ei ole kunagi valed - tal on õigus tunda nii nagu ta tunneb, oled sa nende tunnetega nõus või mitte. Kui sa ei arvesta nendega, tekib teie vahele lõhe. Partneri tunnete tühiseks pidamine näitab, et sinu meelest ei peaks ta oma tundeid usaldama. See on üks manipuleerimise vormidest.

Sa vaikid ja ei lase teda enda ligi. «Pilt on, häält ei ole» on passiiv-agressiivne võimumäng, milles hoitakse ennast, oma tundeid ja lähedust tagasi, et oma tahtmist saada. See on väga julm. Üks asi, kui vajad aega, et omaette olla, teine asi on pidev tunnete varjamine ja partneriga manipuleerimine. 

Vaikimisega sarnaselt on reetmine ka see, kui heidad partnerile pidevalt ette vanu vigu. Kui sa oled öelnud, et oled juhtunud üle saanud ja talle andeks andnud, ei ole sul enam õigust vana asja torkida. 

Petmine on siiski kõige rängem moodus, kuidas oma kallimat reeta, kuid tõsi ta on, et selleni jõudmiseks on tihti tehtud palju väiksemaid, aga mitte oluliselt halvemaid rikkumisi. Kui hoolid oma suhtest ja tahad suuremaid probleeme ennetada, siis tegele väiksemate probleemidega juba varem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles