Meenutame: 20 kõige kahjustavamat noortenõu Dr. Noormannilt*

Dagmar Lamp
, Naine.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Feministeerium rõõmustab: alanud on uus ajajärk virtuaalse noortenõustamise kvaliteedis! Seksuaaltervisealaste šokidiagnooside ajastu on oma lõpu leidnud ja tänavu oktoobrist nõustavad Delfis noori Eesti Seksuaaltervise Liidu spetsialistid. Jõudu ja järjepidevust töös! Hea teada, et senine moralistipositsioon ja ebausaldusväärne teave, (ohvri)sildistamine ja olematute haiguslike seisunditega spekuleerimine Dr. Noormanni nime alt on ajalugu. Maari Põim on Feministeeriumis kokku võtnud 20 kõige kahjustavamat noortenõuannet, mis aastate jooksul Dr Noormann on pakkunud.

Siiski on iga piduliku uue algusega paslik vaadata ajas veidi tagasi. Toome Feministeeriumi lugejaskonna ette virtuaalpõhise noortenõu kurioossumite TOP 20 alates augustist 2010.  

August 2010

Nõu, mis asetab alkoholi- ja tubakatarvitamise ning seksuaalelu alustamise hinnanguliselt ühele pulgale: «Mis seal salata, on asju, mis on head või halvad, kuid kuuluvad vaid täiskasvanute maailma ja pole noortele lubatud, ehk on noorte maailmas pahed: alkohol, suitsetamine ja seks. /—/ Ning paljud noored, üritades kas enda või teiste silmis näida täiskasvanutena, küünitavad alkoholi, suitsu ja seksi poole. /—/ Sellepärast on nende kolme küsimuse üldistatud vastus – kõikide nende – alkoholi, suitsetamise, seksi liiga vara omaks võtmisega me lühendame oma noorust, kiirustame astuma täiskasvanute maailma.»

Oktoober 2010

Nõu: ​«Kui kõlbeliselt lubatu piir seatakse vaid penetratiivse (suguelundite sisekontakt) seksuaalvahekorra ette, kuid intiimkäperdamist ja oraalseksi mistahes partneriga endale moraalituks ei peeta, võtavad mehed seda ikka litsakusena.»

November 2010

Nõu: «Ühel ainult noormeeste vaidlusõhtul seletas üks elukogenud poiss, et lits on see tüdruk, kes laseb ennast esimesel kohtumisel suudelda, teisel püüab poissi ise esimesena suudelda ja kolmandal kohtumisel ei keeldu seksuaalvahekorrast. Aga see tüdruk, kes ise esimesena seksuaalvahekorra välja pakub, olevat prostituut. Nüüd ma siis tean, aga psühholoogina pean toimima meeste maailma reeturina ja lobisen selle nüüd tüdrukutele välja.»

Jaanuar 2011

Nõu, mis unustab mainida, et neiul on seksuaalsed õigused (seksist keelduda ja oma keha usaldada) ja neiu välimus ei puutu asjasse. Samas peab vajalikuks diagnoosidega ähvardada ning igaks juhuks ka noomida: «​Oled noor ja ilmselt liiga vara oma seksuaaleluga alustanud. Sealt võiks leida seksuaalpsühholoogilisi põhjusi Sinu seksuaalsele külmusele (frigiidsusele). Kui seksuoloogi poole pöördud, võib ta põhjusena jõuda füsioloogiliselt tingitud võimetuseni nautida seksuaalvahekorda (anorgasmia). Kurb, kui see seisund jääb Sind saatma ka naiseeas.»

Veebruar 2011

Nõu, mis kiirustab kaebusteta noort naistearsti vastuvõtule ja hirmutab haigusliku seisundiga: «Esimest korda peaks naistearsti juurde minema umbes 12-13 aastaselt, /—/ vajadusega avastada võimalik kasvaja.»

Veebruar 2011

Nõu: «N​aiste valimatut seksuaalvahekorda peetakse ikka litsakuseks ja selliste «lahke anniga» tüdrukute infopank on nii mõnegi mehe märkmikus olemas. /—/ Selles perspektiivis on see «hiiliv prostitutsioon».»

Juuni 2011

Nõu, mis kuvab paarisuhtevägivalda kui «tüli» ja «konflikti», mida naine peaks proovima andestada. Jääb mulje, et andestamist segav faktor on löögi vale sihtmärk (loe: oleks selga või jalga virutanud, oleks kohe teine tera): «Kui mistahes tüli väljub sedavõrd kontrolli alt, et muutub füüsiliseks vägivallaks, /—/ Naise löömine näkku, aga ka näost tõukamine, on psüühikale naiselikkust mõnitav ja alandav ning mõjutab suhteid. Peresuhete konfliktiga nõustaja poole pöördunud naiselt küsime ikka — kas teie mees on teid näkku löönud.»

Juuni 2011

Nõu, mis alavääristab: «Kas selle lapse isa oleks siis kala või konn?»

Juuli 2011

Nõu: «Vägistamist on pärast väga raske tõestada, sest ka tüdrukud ise tõepoolest provotseerivad poisse «selle viimase piirini».»

Juuli 2011

Nõu, mis kahtleb lähisuhtevägivalla all kannatanu aususes ega osuta seaduslikele ja juriidilistele abivõimalustele: «Ma arvan, et tüdruk ei ole sinuga lõpuni aus, ei julge tunnistada, mis tegelikult toimub. Võib-olla on tal endiselt tunded oma endise poisi vastu /—/ ning mõtleb kõikvõimalikke vabandusi välja.»

Juuli 2011

Nõu: «Mida nad mõtleksid või Sinust arvaksid? Küllap seda, et /—/ «no on ikka litsakas tüdruk, valmis korraga mitme poisiga amelema». /—/, kuid küllap Sinu olemus midagi sellist väljendab ning see nende suhtumist seletabki.»

August 2011

Nõu: «Sinu käitumine tikub selle napi info põhjal küll kerglane olevat.»

Jaanuar 2012

Nõu: «Aga siis võib juhtuda ka väga hullu — kui naine osutub vaid füüsilist kontakti otsivaks ja ka teistega lodevalt suhtlevaks (kurtisaani efekt, nümfomaania), võib see mehele tunduda tema tunnete rüvetamisena.»

Märts 2012

Nõu: «Väljend «blondiin» pole seotud mitte juuste värviga, vaid iseloomustamaks ükskõik, mis värvi peaga lihtsameelset tüdrukut, kelle juustealune aju on blondiks pleegitatud.»

Juuli 2012

Nõu, mis unustab mainida, et soov rahuldustpakkuva seksuaalelu järele on inimlik, mitte haiguslik: «Seksisõltuvus ehk nümfomaania või satüriaas on psüühikahäire ja nii noores eas ja vaid ühe vahekorra mõjul see välja ei kujune. Moralistide hinnangul oleks see lihtsalt seksuaalne lodevus või litsakus ja kindlat partnerit siis ei vajatagi.»

Juuni 2013

Nõu, mis sisaldab ähvardavat ettekuulutust: «Andumine tunnete ärateenimiseks on omamoodi prostitutsioon.»

Juuli 2013

Nõu, mis halvustab neidu, ent noormehe seksuaalset ajalugu samadel alustel luubi alla ei võta, niisamuti nagu noormehe hinnangulist otsust neiu seksuaalsetest valikutest probleem teha: «See on tuleviku rajamine ka isegi üpris kahtlasele minevikuvundamendile. Ainult see toob suhtesse kindlust ja edu, mitte armukadetsemine ega teise süüdistamine tehtud lollustes.»

Juuli 2013

Nõu, mis unustab mainida elementaarse, et kui praegune partner naist ei eruta või toimub penetratsioon piisava eelmänguta, konsensuseta, kuivalt, siis see vahekord nauditav olla ei saa: «Sellise ilmingu põhjus on suure tõenäosusega liiga varane seksuaalelu algus (praktiliselt ikkagi pedofiilia). Nüüd ehk suudab Sind aidata günekoloog või seksuoloog.»

September 2013

Nõu, mis näeb korduvas vägistamises «väikese meheliku» vägivalla kasutamist ja «paha poisi» mängimist ja sildistab vägistamise ohvri «kergeks saagiks», kes lasi end ära kasutada: «Armastust teesklev, väikest mehelikku vägivalda kasutav ja «paha poissi» mängiv mehehakatis võib tüdrukus tõepoolest armastuse äratada. Aga kergeid saake poisid pahatihti võrdse suhte vääriliseks ei hinda, vaid püüavad edaspidigi jätkata seda ärakasutamissuhtena.»

Jaanuar 2014

Nõu: «Kõlbluse seisukohalt on seksi üle kauplemine prostitutsioon. Füsioloogiliselt on esimene seksuaalvahekord valus. Kuid naisteajakirjades ilmselt siis naiste psüühikat kaitsvaid seisukohti silmas pidades on armastusega seotud seks (andumine) «õnnelik valu», «läbi valu joovastusse».»

November 2014

Nõu: «Ning ega tüdrukud ju mingit silti oma vanuse kohta ka rinnas ei kanna, mis välistaks karistatava pedofiilia, kuigi tüdruku enda provotseeritud vahekorras.»

* Artikli pealkiri on inspireeritud Delfi hüvastijätust Dr. Noormanniga ehk «MEENUTAME: TOP 20 kõige skandaalsemat mureküsimust Dr.Noormannile». Artikkel ilmus esmakordselt Feministeeriumis.

Maari Põim on eesti feminist, soouuringute magister, noortekoolitaja, töötanud soolise võrdõiguslikkuse alal Brüsselis ja Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles