Soojal suvepäeval tasub avastada jäätisekohvikute maailma

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rait Tuulas

Jäätisekohvikukultuur on maailmas aina rohkem populaarsust kogumas − jäätisele pühendatud kohvikuid võib näha nii Ameerika kui ka Euroopa linnades peaaegu iga nurga peal. Ka Eesti kohalikud jäätisetootjad on trendiga kaasa minemas.

Jäätisekohvikutes pakutakse kõige populaarsemaid jäätisetooteid − pallijäätist, pehmet masinajäätist ja jäätisekokteile. Maailma esimene jäätisekohvik avati juba 1660. aastal Prantsusmaal; Ameerikasse jõudis trend 1776. aastal. Väidetavalt said jäätisekokteilid alguse sellest, kui ühel palaval suvepäeval tahtis üks kohvikupidaja pakkuda külma limonaadi, aga tal sai jää otsa. Kõige külmem asi tema kohvikus oli jäätis ning otsustas selle jahutuseks panna limonaadi sisse. Tänu sellele olukorrale tekkis juhuse läbi selline populaarne toode, mis hiljem sai maailmakuulsaks. Ameerikas on ka tänapäeval väga populaarne segada jäätist hoopis limonaadiga, mitte mahlaga.

Täna avas kodumaine jäätisetootja Balbiino Viimsi keskuses Onu Eskimo jäätisekohviku, kus lisaks laiale jäätisevalikule pakutakse jäätisekokteile, mis valmivad spetsiaalselt selle kohviku jaoks loodud retseptide järgi. «Jäätisemeister Evald Rooma salasooviks oli omanimeline jäätisekohvik, kus inimesed saaksid võtta hetke enda jaoks ning nautida hõrku koorejäätist. Tema unistus täitus kolme aasta eest, kui Balbiino avas Onu Eskimo jäätisekohviku Tartu kaubamajas, kuid nüüd saavad jäätisesõbrad külastada kohvikut lisaks jäätiselegendi kodulinnale ka Viimsis,» ütles Balbiino turundus- ja kommunikatsioonijuht Enel Kolk. Eesti jäätisekohvikukultuuri edendab ka kodumaise käsitööjäätise tootja La Muu, kellel on oma kohvik Tallinnas Viru keskuses.

Tartu Onu Eskimo jäätisekohvikus on üheks kõige populaarsemaks tooteks olnud pehme masinajäätis, sest seda poest osta ei saa. Jäätisekokteilide klassika on ploomimahla ja vanilliplombiiriga kokteil, mida Eesti inimesed väga armastavad. Kuid samas on külastajate seas ka neid, kes otsivad uusi põnevaid maitseid. Seepärast töötatakse koos kokkadega pidevalt välja uusi jäätisekokteilide retsepte. Populaarsuselt teine on kaktuse-laimi jäätisekokteil ning selle suve uudistoodeteks on kama-mustika jäätisekokteil ja maasika-kookose kokteil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles