Seitse asja, mis juhtub, kui sa enam ei seksi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksuaalelus tuleb paratamatult ette mõõnaperioode olgu mis põhjusel tahes. Lahkuminek, töö, reis, tööreis või mõni tervisehäda võib lustimise mõneks ajaks katkestada. See mõjutab aga omakorda tervist, nii heas kui halvas mõttes. Enamasti siiski halvas mõttes.

Sa võid tunda end tavapärasest ärevamalt. Seks aitab inimesel lõõgastuda. Šoti teadlased leidsid, et inimesed, kes hoidusid seksist, said stressirohketes olukordades (nagu rahva ees kõnelemine) kehvemini hakkama kui need, kes olid olnud vahekorras vähemalt ühe korra viimase kahe nädala jooksul. Seksi ajal vallanduvad ajus kemikaalid, mis aitavad pingeolukordades paremini rahu säilitada, kirjutab Prevention.

Meestel suureneb eesnäärmevähi oht. Mehed, kes õpetavad seksimise, jäävad ilma regulaarse seksuaalelu kaitsvast mõjust oma eesnäärmele. Nimelt on Ameerika Uroloogide Liit oma uuringuga tõestanud, et sagedasti seksivatel meestel on 20 protsenti väiksem risk jääda eesnäärmevähki. Selle üheks põhjuseks on regulaarne ejakulatsioon, millega viiakse potentsiaalselt ohtlikud ained näärmest välja.

Sa võid jääda kergemini grippi ja külmetushaigustesse. Kuna seksuaalvahekorraga puutub inimene kokku rohkemate pisikutega, tugevdab seks immuunsüsteemi, kui ta seksib vähemalt korra nädalas. Wilkes-Barre Ülikooli teadlased avastasid, et inimestel, kes seksivas keskmiselt kuni kaks korda nädalas, on immunoglobuliin (IgA) 30 protsenti kõrgem kui neil, kes seksivad harva või mitte kunagi. 

Sul on kergem hoiduda põiepõletikust. Ligi 80 protsenti kuseteede infektsioonidest puhkevad 24 tunni jooksul pärast vahekorda. Vahekorra ajal võivad bakterid sattuda kusitisse, kus põhjustavad põletikku. Vähemalt naise puhul on seksipausil üks hea külg. 

Sa võid tunda end suhete pärast ebakindlamalt. Ekspertide sõnul mõjub seksist hoidumine paarisuhtele halvasti, sest partnerid kaugenevad teineteisest ja nende õnnetunne väheneb. «Kui abielust puudub seks, võib see anda hoobi su enesehinnangule, suurendada süütunnet ja vähendada oksütotsiini ning teiste lähedust suurendavate hormoonide osakaalu,» ütleb psühholoogiadoktor Les Parrott, kes on avaldanud samal teemal raamatu. «See võib ka suurendada hirmu, et teine hakkab oma seksuaalsete vajaduste rahuldamiseks vaatama mujale, mis võib teha veidi paranoiliseks.» See aga ei tähenda Parrotti selgitusel, et seksita abielu oleks kindlasti õnnetu. «Seks on paaridel kõigest üks intiimsuse väljenduse võimalustest,» ütleb ta. Emotsionaalselt aitavad lähedustunnet suurendada ka suudlemine, käest kinni hoidmine, komplimentide ja ootamatute kingituste tegemine. 

Meestel võib suureneda erektsioonihäirete oht. Väljaandes American Journal of Medicine avaldati uuring, millest tuleb välja, et ebaregulaarselt seksivatel meestel on kaks korda suurem tõenäosus erektsioonihäireteks. Uurijate sõnul võib seda olukorda võrrelda regulaarse trenni tegemisega: kuna peenis on nagu lihas, siis kasutamata jätmisel selle võimed nõrgenevad.

Sul võib tekkida depressioon. Ajakirjas Archives of Sexual Behavior avaldati uuring, milles tõestati, et mida kauem on naine seksita, seda suurem masendus tal tekib. See pole aga vaid seksipuudus, mis naise tuju mõjutab – nimelt leidsid teadlased, et spermas on toimeaineid (melatoniini, serotoniini ja oksütotsiini), mis võivad tõsta naise tuju, kui ta seksib kondoomita. Siinkohal ei tasu muidugi unustada, et kaitsmata vahekorraga kaasneb palju teisi riske, mida ei tohi alahinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles