Kui hoolid oma mainest: teemad, mida tööüritustel vältida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kontoris, tööüritustel ja teistel tööga seotud koosviibimistel tuleb kindlasti kasuks, kui tunned end mugavalt ja oskad vestluses kaasa lüüa. Selle asemel, et kohmetult oma telefoni jõllitada, peaksid tööüritusel kasutama võimalust, et endast hea mulje jätta. See tasub tulevikus kindlasti ära.

Selleks, et sa suvepäevadel endale töökaaslaste ees häbi ei teeks, nimetab Forbes teemasid, mida tuleks töökeskkonnas või tööüritusel suhteid luues kindlasti vältida. 

1. Poliitika ja päevasündmused

Poliitika on põnev teema ja selle üle vaidlemine pakub paljudele pinget. Tegelikult ei tea sa kunagi, mida sinu koostööpartner mõtleb ja tööüritus ei ole koht, kus seda välja selgitada. Nii paljud poliitilised vaated ja sotsiaalsed küsimused on inimestele väga isiklikud teemad, et mõni kohatu nali võib sulle kalliks maksma minna. 

Kui vestlus liigub mõne tulise teemani, mis sind tavaliselt üles kütab, siis vabanda viisakalt ja astu eemale. Selle asemel, et kellegi arvamuse peale lapsikult turtsuda või silmi pööritada, võid näiteks öelda, et tahad vett juua või pead oma telefoni laadima panema. Parem eemalduda kui öelda midagi sellist, mida hiljem kahetsed.

2. Isikliku elu detailid

Töistel koosviibimistel võib sageli jutt minna suhete peale. See ei tähenda, et peaksid ehmudes minema jooksma, kui keegi küsib, kas oled abielus. Küll aga tasub oma sõnu hoolikalt valida ja jälgida, et sa ei läheks oma isiklikust elust rääkides liiga avameelseks. Näiteks ei tasu teistele näidata, milliseid kahtlaseid sõnumeid mehed sulle tutvumisportaalis saadavad. Või kirjeldada, mida veidrat su kallim eelmisel õhtul kodus tegi. 

Alati on seltskonnas neid inimesi, kellele meeldib üle kõige rääkida just isiklikel teemadel. Las nad siis räägivad! Kui muud polegi, siis on teda vähemalt huvitav kuulata. Sellegipoolest tasub sul endal selliste teemade juures jääda vaoshoituks ja viisakaks. Isiklik elu on isiklik.

3. Töö üle kaebamine

Isegi kui sa tegelikult väga naudid oma tööd, tuleb mõnikord ette päevi, mil lähed koju rikutud tujuga. See on täiesti normaalne. Lubamatu on aga oma töö üle kurtmine võõrastele inimestele. Kuigi enamik saab sinust väga hästi aru, ei taha sellegipoolest keegi su jorinat kuulda. Esiteks on võõra inimese tööprobleemid igavad, teiseks on igasuguses töökeskkonnas sinu eesmärgiks töösuhete loomine ja parandamine. Kui tahad, et tulevikus avaneks sulle rohkem uksi, pead jätma endast professionaalse mulje. Nii teavad uued tuttavad, et sinuga tasub tegemist teha. Oma töö üle virisev inimene sellist muljet ei jäta. 

Kui sul on enne tööüritust tõesti suur viha oma töö vastu, siis mõtle, kas pead sinna üldse minema. Kui ei, siis leia moodus, kuidas oma tuju tõsta, et saaksid jätta positiivse mulje.

4. Kui rumalaks sa midagi pead

Võib-olla vihkad tulihingeliselt kasse. Ja nende pilte, millest internet kubiseb. Sel teemal võid end vabalt välja elada siis, kui kutsud sõbrad õhtust sööma. Töösuhteid luues ei ole see mõistlik vestlusteema väga lihtsal põhjusel - mis iganes on sinu põlguse ära teeninud, on ehk kellegi teise elu kese. Halvustav suhtumine ja kellegi lolliks nimetamine jääb meelde ja võib tahtmatult kellelegi haiget teha. Isegi kui sa enda meelest teed kõigest nalja. 

Kaeblemist ja õelaid nalju tasub vältida, et hoida rääkides võimalikult positiivset joont. Mida entusiastlikum sa millegi suhtes oled, seda enam on võimalus, et jääd kellelegi silma ja saad suhelda rohkemate inimestega. Isegi kui sinu teema ei paku teistele põnevust, tekib neil huvi, miks see sind nii väga erutab.

5. Kui purjus sa oled

Teinekord on tööga seotud üritusel tasuta alkoholi laialt käes. See on muidugi tore, sest tänu alkoholile vabanevad ka häbelikemate häälepaelad. Samas kaasneb sellega oht, et juuakse liiga purju, sest raske on piirduda vaid ühe napsuga. Kuigi tööüritusel tuleks hoida kainet meelt, siis ei maksaks ka kõva häälega kuulutada, et sa oled karsklane või et pead tipsutamist kuidagi pahaks. Tööga seotud üritustel käivad täiskasvanud inimesed, keda ei huvita sinu joobeaste või suhtumine alkoholi tarbimisse üldises plaanis. 

Nii kui märkad, et oled vintis, tuleks koju minna. Kui sa ei taha liiga vara lahkuda, joo vett ja keeldu viisakalt uuest joogist.

Tööüritused võivad olla väga lõbusad. Alati ei ole need üliametlikud koosviibimised, kus inimesed tunnevad end ebamugavalt ja on sunnitud vestlema teemadel, mis neid tegelikult ei huvita. See aga ei tähenda, et suvepäevadel võiks rihma lõdvaks lasta ja rääkida sellest, mis sülg suhu toob. Teatud teemade vältimine aitab maine hoidmisele paljuski kaasa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles