Kui partner tahab seksi, aga sina ei taha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled juba pikemat aega kestnud püsisuhtes, siis ilmselt mäletad esimeste kuude mesinädalaid, mil teil ei saanud teineteisest kuidagi küllalt. Tõenäoliselt on teie seksuaalelu praeguseks muutunud ja nüüd tuleb rohkem ette kordi, mil üks teist tahab seksi rohkem kui teine. 

Doktor Amy Muise kirjutab ajakirjas Psychology Today, et analüüsis koos teiste teadlastega erinevate uuringute abil seda, kuidas paarid lahendavad olukordi, mil neil on erinevad seksuaalsed huvid, nii, et mõlemad jääks rahule. Kuna üks nende varasem uuring näitas, et umbes 80 protsenti paaridest on kogenud viimase kuu aja jooksul erinevusi teineteise seksuaalihas, tundus teema teadlastele eriti oluline. Lisaks näitas üks teine varasem uuring, et mõningast seksuaaliha erinevust kogevad partnerid umbes viiel päeval nädalas. See on probleemne, sest paraku näitavad uuringud ka seda, et seksiga seotud erimeelsusi on suhtes väga raske edukalt lahendada.

Arvestades seda, et seksuaaliha erinevused suhetes on tavapärased ja sellega seotud probleeme on raske lahendada, tehtigi Muise juhtimisel lisaks kolm uuringut, et teha selgeks, kuidas lahendab inimene olukorra, kui partner tahab seksi, aga tal endal pole parasjagu huvi. Kas on olemas inimesi, kes saavad sellise murega paremini hakkama kui teised?

Nende kolme uuringu põhjal leiti, et partneri seksisoovile vastutulemisel mängib olulist rolli paari seksuaalsuhte tugevus, mis esiteks mõjutab seda, kas partner tahab teise soove täita, ning teiseks hoiab ka mõlema partneri rahulolu suhtega stabiilsena. 

Need, kel on partneriga tugev seksuaalsuhe, rahuldavad meeleldi oma kaaslase seksuaalseid vajadusi ilma, et ootaks viivitamatuid «vastuteeneid». Samuti teevad seksiga seotud negatiivsed asjaolud neile vähem muret, näiteks ei põe nad seepärast, et saavad siis öösel vähem magada. Selle asemel keskenduvad nad hoopis partnerile ja tahavad nõnda talle näidata oma armastust ja iha. Sel põhjusel seksivadki nad oma partneriga sellistes olukordades rohkem ning tulemuseks on mõlemad nii oma seksuaalelu kui suhtega paremini rahul. Teisisõnu on tugevas seksuaalsuhtes inimene rahul ka siis, kui ta seksib vaid selleks, et partnerile rahuldust pakkuda ning saab sellest lõpuks ka ise kasu.

Uuringute tulemused näitavad, et isegi kui ühel partneritest pole seksiisu, siis on see mõlemale kasulik, kui ta ikkagi tahab teisele rahuldust pakkuda. Siin on aga väga oluline see, et inimese sisemine motivatsioon oleks siiras tahe partnerile head teha, sest talle teeb rõõmu see, kui teine on õnnelik. Enda sundimine või oma soovide allasurumine sama kasu ei too. Tugevat seksuaalsuhet iseloomustabki partnerite häälestatus teineteise vajaduste suhtes. Mõnikord tähendab see ka seda, et kui üks partneritest ei soovi seksida, siis teine mõistab ja nõustub sellega.

Seksuaalsoov kõigub igas suhtes, kuid mõned saavad selle muutlikkusega paremini hakkama. Kui partnerid tunnistavad teineteise seksuaalseid vajadusi, on nende suhe rahuldav ka pikka aega pärast mesinädalate lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles