Anvelt: vägivallatsejale mõjub karistamise kõrval kõige paremini häbistamine

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistevastase vägivalla konverents "Ava Silmad" Tallinna Loomaaias 25.11.2014.  Pildil Andres Anvelt.
Naistevastase vägivalla konverents "Ava Silmad" Tallinna Loomaaias 25.11.2014. Pildil Andres Anvelt. Foto: Jaanus Lensment

Justiitsminister Andres Anvelt (SDE) rääkis naistevastase vägivalla konverentsil «Ava silmad», et naistevastane vägivald on Eestis üks suurimaid väljakutseid, mille vähendamiseks on muuhulgas oluline murda üldisemalt mõttelaadi ja suhtumist vägivalda.

Justiitsministri selgitusel on nii valitsusel kui kodanikel vaja rohkem empaatiat. Probleemi tõsidust märgib fakt, et möödunud aastal moodustasid ligi 50st tapmisest üle kolmandiku lähisuhtevägivallateod ja mõrvad. «Ühiskond seisab väljakutse ees, millest me varem tõesti ei teinud piisavalt välja. Nüüd peame avama silmad,» nentis Andres Anvelt.

Naistevastast perevägivalda peab minister kõige koormavamaks väljakutseks ja see teadmine oleks vaja kõigile selgemaks teha. «Peame aru saama ja viima ühiskonda teadmise, et vägivald pole mitte lahendus vaid häbiasi. Vägivallatsejale mõjub karistamise kõrval kõige paremini häbistamine, et ta tunnetaks, et ta on teinud häbiväärse teo.»

Anvelti sõnul seatakse vägivallatseja sageli pjedestaalile, justkui oleks vägivald hea, sest see toob kiire lahenduse. Seepärast tuleks eriti noortele selgeks teha, et see pole õige, sest vägivald võib lõpuks kõigile koju jõuda. Kaudselt läbi laste, läbi kooli. Nii peab justiitsminister egoistideks neid, kes arvavad, et see ei puuduta neid, kes arvavad, et neid vägivald ei puuduta, sest see toimub kuskil eemal - tänaval, naabri juures.

«Et põhimõtteid riigipoliitikasse kinnistada, võtsin endale kohustuseks lõpetada eesti riigi häbiplekk ja allkirjastada järgmisel teisipäeval Istanbuli konventsioon ehk Euroopa Nõukogu naistevastase ja perevägivalla ennetamise ja tõkestamise konventsioon,» lubas Anvelt, kelle sõnul on ettevalmistusega alustatud, kuid tulemusi saab näha alles järgmises riigikogukoosseisus.

Juhul, kui Eesti liitub Istanbuli konventsiooniga, võtab riik endale kohustuse tagada vajalikud muudatused seadusandluses ja kõik tugiteenused naistevastase ja perevägivalla ohvritele, ka perevägivalda pealtnäinud lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles