Janek Mäggi: nüüdisaegses ühiskonnas elab inimene üksi

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi
Janek Mäggi Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sihtasutuse Väärtustades Elu eestvedamisel toimus täna Tallinnas isadepäevale pühendatud konverents «Miks isa pole tähtis mees?». Suhtekorraldaja ja kolme lapse isa Janek Mäggi rääkis konverentsil, et isaks teeb õige eeskuju.

Janek Mäggi alustas oma ettekannet sellega, et andis selge vastuse küsimusele «miks isa pole tähtis mees?»: tema sõnul on põhjus lihtne – isa pole tähtis mees, sest isal pole enam eeskuju. 

Kui praegu tundub, et meil pole häid eeskujusid, siis tuleb tõdeda, et ega ka meist endist saa kuigi häid eeskujusid. «Ameerika Ühendriikides toimus eelmisel aastal märkimisväärne murrang: esimest korda üle pika aja ületas vallaliste täiskasvanute hulk abielus olevate täiskasvanute hulka. See tähendab, et moodne ühiskond on üksik,» ütles Mäggi. 

Tema sõnul pole see nii vaid USAs. Ka näiteks Stockholmis on 70 protsenti leibkondadest üheliikmelised. «Kaasaegne ühiskond on selline, kus inimene elab üksi, tal pole perekonda vaja,» ütles tuntud suhtekorraldaja ja lisas, et moodsas ühiskonnas kurnavad lapsed inimesi. «Näiteks kui lähed üksi restorani, siis su arve on 10-15 eurot, kui lähed neljakesi või viiekesi, korruta see summa neljaga. See on hirmuäratav,» tõi Mäggi näiteks. 

Rääkides laste kasvatamisest, leidis Mäggi, et lapsevanem ei pea alati üritama olla lapsele parimaks eeskujuks. «Me mõtleme, et see maailmapilt, mis meil on, see ongi see õige. Me mõtleme, mida me tahame oma lastele edasi anda. Mina ütlen teile, et mina ei taha mitte midagi anda. Elagu, nagu oskavad. Tehku, mida tahavad. Kui minus on midagi, mis on neile tähtis, võtku kaasa. Kui nad seda ei leia, unustagu. Ma ei usu, et inimeses on mingit sellist tarkust, mis on täiuslik,» sõnas ta.

Lastele soovitas Mäggi järgmist: «Ärge kuulake oma vanemate sõna nendes kohtades, kus nad seda nõuavad. Kuulake neid sõnu, mida nad ei rõhuta. Märgake, kogege, tajuge, tunnetage ja te õpite palju rohkem.»

«Ma ei usu eneseabisse, ma usun ainult kulgemisse. Ma usun sellesse, et me lihtsalt läheme, juhtub, mis juhtub, aga me ei peaks tegema asju, mida me ise ei järgiks. Kõige raskem ongi võib-olla olla iseendale eeskujuks. Miks me räägime, et meil on suur lahutuste arv? Miks me räägime, et meie mehed ei ole mehed? Miks me räägime asjadest, mis on probleemsed? Tegelikult muutub maailm paremaks siis, kui me ise muutume paremaks,» nentis Mäggi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles